Daca este prima data cand pui ceapa in gradina si nu stii exact ce trebuie sa faci, tine cont de aceste sfaturi. Vei obtine o recolta bogata, iar vecinii te vor invidia!

Secretul 1

Daca solul din gradina ta este argilos va trebui sa presari nisip si turba peste el si sa amesteci bine, pentru ca solul argilos nu este pe placul cepei. In cazul in care solul este acid, esti nevoit sa adaugi dolomita macinata, neaparat toamna.

Secretul 2

Pentru dezinfectarea materialului saditor, arpagicul trebuie lasat aproximativ 20 minute intr-o solutie din permanganat de potasiu, inainte de a fi sadit.

Secretul 3

Taie partea superioara a cepei daca iti doresti ca aceasta sa incolteasca rapid.

Secretul 4

Pentru a preveni atacul mustelor cepei trebuie sa pui un pic de sare mare in rand.

Secretul 5

Este necesar sa ralizezi trei fertilizari. Prima se face atunci cand apar primele 2 frunze. Pentru a face aceasta fertilizare trebuie sa amesteci 1 kg gunoi de grad intr-o galeata cu apa si sa adaugi 1 pahar cu cenusa si 30 gr superfosfat dizolvat in apa calduta.

Fertilizarea a 2-a se face dupa 14 zile. Pentru a obtine ingrasamantul potrivit adauga intr-o galeata cu apa 30 gr superfosfat, 5 gr potasiu si 10 gr uree.

Ultima fertilizare se face in ultima zi a lunii iunie. Solutia necesara se obtine din 30 gr superfrosat, 5 gr potasiu si 10 gr uree.

Secretul 6

Daca vrei sa te bucuri mai mult de ceapa, trebuie sa o strangi la finalul lunii iulie, inainte sa apara primele ploi din august.

Secretul 7

Usuca ceapa in pod, apoi elimina mizeria ramasa pe ea si indeparteaza cozile uscate.

Secretul 8

Alege ceapa in mod periodic. Este suficient sa se strice una singura pentru ca toate celelalte sa fie afectate. Pastrand ceapa intr-o punga de hartie te vei putea bucura de ea un an intreg.