Daca adaugi rumegus in sol in fiecare an, acesta va deveni usor si moale. Schimbul de aer va creste si astfel, solul va absorbi mai bine umiditatea. La suprafata pamantului vor creste mai putine buruieni.

Pentru a imbunatati calitatea solului, se recomanda utilizarea rumegusului putrezit, nu proaspat. Daca utilizezi rumegus proaspat, atunci este necesar sa-l amesteci cu ingrasaminte minerale cu azot. De exemplu, urea si nitratul de amoniu sunt cele mai potrivite.

Primavara, cand umiditatea incepe sa se evapore din sol, trebuie sa folosesti rumegusul ca mulci. Este recomandat sa acoperi paturile cu un strat de 5 cm de rumegus. Mulcirea va fi benefica pana la mijlcul verii. Apoi, poate crea un obstacol in calea evaporarii umiditatii din sol.

Daca aplici constant rumegus putrezit pe sol, solul va deveni similar in proprietatile sale cu gunoiul de grad, iar acest lucru va avea un efect benefic asupra cantitatii si calitatii recoltei.

Rumegusul este un material ieftin ce paote fi achitizionat cu usurinta de la un atelier de tamplarie. De asemenea, poate fi obtinut chiar si in propria gospodarie dintr-o scandura de brad.

Rumegusul ete o sursa de hrana foarte benefica pentru plante, de aceea multi gradinari il folosesc in gradinele lor. Este organic si nu afecteaza in niciun fel, nici solul si nici plantele.

De asemenea, rumegusul este foarte util si in cultivarea plantelor si a florilor pretentioase la coditiile climatice. Un singur strat de rumegus poate ajuta la reglarea temperaturii si a umiditatii, deoarece reuseste sa mentina caldura si apa in sol.