Ficusul de cauciuc (Ficus Elastica) este o specie a genului Ficus din familia Mulberry. Planta este originara din nord-estul Indiei si din insulele indoneziene Sumatra si Juva.

In natura, ficusul de cauciuc creste uneori pana la 30 de metri inaltime. De asemenea, creste si in latime, datorita radacinilor aeriene. Datorita numeroaselor radacini serpuite din aer, localnicii numesc aceasta specie „copacul sarpelui”. Frunzele mari de culoare verde inchis, localizate alternativ, au forma eliptica, indreptata spre varf.

Frunzele tinere sunt infasurate in stipule de culoare maroniu-rosiatica, care se usuca repede si cad.

Soiurile de ficus difera prin culoare si dimensiunea frunzelor. Floarea aduce beneficii nepretuite microclimatului interior. Este recomandat ca ficusul sa fie asezat la o distanta de 2-3 metri de fereastra.

Ficusul se simte excelent la o temperatura de 25-30 de grade. La o temperatura mai scazuta (16-20 grade), planta intra intr-o perioada latenta si poate incepe sa-si piarda frunzele.

Pamantul trebuie sa fie fertil, usor acid sau neutru. Pentru plantele tinere, solul ar trebui fie mai usor, mai respirabil, si sa contina turba si nisip. Un drenaj bun este esential.

Plantele tinere ar trebui transplantate anual primavara. Plantele adulte trebuie transplantate o data la 2-3 ani (in timp ce stratul superior al solului din ghiveci trebuie inlocuit in fiecare an).

Ficusul trebuie alimentat incepand din primavara pana la sfarsitul verii, la fiecare 2 saptamani. Ingrasamantul trebuie aplicat sub floare pentru plantele decorative cu frunze.

Vara, planta trebuie udata cu apa calda. Inainte de urmatoarea udare, solul trebuie sa se usuce usor (solul superior). Iarna, planta trebuie udata doar o data pe saptamana. Frunzele trebuie sterse in mod regulat cu un burete umed.

Principala problema etetica cu care se confrunta majoritatea cultivatorilor atunci cand cresc ficusi este lipsa ramificarii. Exista mai multe moduri prin care poti rezolva aceasta problema.

Furnizarea cantitatii maxime de lumina in perioada de crestere activa

Uneori, acest lucru este suficient pentru ca ficusul sa incolteasca din sinusurile inferioare.

Taierea

Pentru a stimula aparitia noilor ramuri, poti taia trunchiul cu un cutit ascutit oblic cu 4-5 cm deasupra ultimei frunze. Din acest punct, ficusul ar trebui sa inceapa sa se ramifice. O astfel de taiere se poate face doar primavara, cand incepe cresterea activa a plantelor.

Apoi, probabilitatea formarii unei coroane sanatoase si frumoase creste semnificativ, desi este inca diicil sa prezicem cum vor aparea ramuri noi, deorece unele exemplare incep imediat sa elibereze lastarii laterali inferiori.

Posibile probleme

  • Frunzele cad, apa pe ele pete galbene sau maro – cel mai probabil, acest lucru se intampla din cauza udarii excesive. Trebuie sa scoti planta din ghiveci, sa indepartezi radacinile afectate si sa transplantezi ficusul intr-un sol uscat si proaspat, apoi sa reglezi regimul de udare.
  • Frunzele noi sunt mici, iar cele vechi se ingalbenesc si cad, in special cele inferioare – nu exista suficiente substante nutritive in sol.
  • Pete brune pe varfurile si marginile frunzelor – temperatura prea ridicata, aer uscat, ingrasamant in exces.