Daca orhideea a inflorit primavara si vara, toamna va intra in perioada de odihna. Florile se vor ofili si vor cadea, dar nu-ti face griji, orhideea nu este moarta, ci economiseste energie pentru sezonul urmator.

Chiar daca pierderea florilor nu este un motiv de ingrijorare, semnaleaza faptul ca este timpul sa-ti ajuti orhideea sa treaca prin lunile de hibernare. Ceea ce trebuie sa faci, este sa tai varfurile plantei.

Daca este pentru prima data cand ai grija de o orhideea, taierea varfurilor ar putea fi o sarcina stresanta. Cu toate acestea, avand informatiile corecte, iti va fi usor sa indeplinesti aceasta sracina. Doar urmeaza pasii urmatori.

Pasul 1 – evalueaza varfurile

Varfurile sanatoase sunt verzi si ferme la atingere. Varfurile nesanatoase au culoarea maro sau galben. Unele orhidee au un singur varf si altele au doua varfuri. Inainte de a incepe procesul de tundere a varfurilor, evalueaza starea acestora.

Pasul 2 – curata instrumentele

Instrumentele pe care le utilizezi pentru a taia varfurile, trebuie sa fie curate si sterile. Spala lamele instrumentelor cu apa calda si sapun, apoi clateste-le pentru a nu ramane reziduuri de sapun pe ele.

Pasul 3 – taierea

Nu uita ca modul in care vor fi taiate varfurile depinde de starea in care acestea se afla.

Tine cont de urmatoarele sfaturi:

  • Pentru varfurile sanatoase, verzi – gaseste un nod sub cea mai joasa floare. Decupeaza cu 2.5 centimetri deasupra acelui nod.
  • Pentru varfurile nesanatoase, maro – taie pana la baza plantei.
  • Pentru orhideele cu doua varfuri – taie un varf de la baza plantei, iar celalalt taie-l cu 2.5 cm deasupra nodului aflat sub cea mai joasa floare.

Pasul 4 – metinerea

Daca vei avea grija in continuare de varfurile orhideei, aceasta va reusi sa-si pastreze energia pentru urmatoarea reinflorire. Desi ar putea parea ca-i faci rau, de fapt ii oferi cea mai buna sansa de regenerare.

Pentru a stimula procesul de reinflorire, expune orhideea la temperaturi mai joase.