Insomnia ne afectează negativ starea de spirit, ne face mai irascibili, dar are și un impact profund asupra creierului. De fapt, mai multe studii au legat problemele cu somnul de tulburări precum depresia, schizofrenia și chiar demența.
Noile studii explică impactul pe care lipsa somnului îl are asupra creierului.
Un studiu realizat de o echipă de oameni de știință de la 2 universități din Oslo și Oxford a analizat perioada de somn a 147 de persoane cu vârste cuprinse între 20 și 84 de ani. Cercetătorii le-au monitorizat evoluția creierului.
Studiul a arătat că 35% dintre participanți au dormit foarte puțin sau nu s-au odihnit suficient pentru că nu au avut un somn adânc. La aceste persoane s-a observat o scădere a dimensiunii creierului, în special în regiunea frontală, temporală și parietală.
Impactul negativ asupra creierului s-a dovedit a fi și mai mare la cei cu vârsta de peste 60 de ani.
Un alt studiu realizat la Universitatea Metropolitană Autonomă din Mexic a dezvăluit că insomnia poate determina unele molecule neurotoxice care circulă în mod normal prin sânge să ajungă la sistemul nervos central și să afecteze modul de funcționare a neuronilor.
În acest caz, experimentul a fost realizat pe cobai care nu au dormit timp de 10 zile. Neurologii au observat că privarea de somn pentru poate afecta bariera hematoencefalică.
Bariera hematoencefalică este o formațiune densă de celule endoteliale situate între vasele de sânge și sistemul nervos central, a cărei funcție este de a proteja creierul de agenți potențiali neurotoxici.
Un agent neurotoxic este glutamatul monosodic, prezent aproape în toate alimentele procesate. Acesta poate traversa bariera hematoencefalică și poate provoca moartea neuronilor.
De ce este somnul atât de important pentru creier?
Mulți ani am crezut că în timpul somnului, creierul nostru doar se odihnește. Astăzim știm însă că acest lucru nu este adevărat. În timpul somnului, mai ales atunci când dormim profund, creierul elimină substanțele reziduale produse de metabolism.
De fapt, s-a observat că celulele gliale creează un fel de canale prin neuroni pentru a permite pătrunderea lichidului cefalorahidian, care transportă toxinele generate în timpul activităților zilnice.
De asemenea, visul ne ajută să ne eliberăm mintea de amintirile de care nu mai avem nevoie și să reducem impactul emoțional al situațiilor cu care ne confruntăm în timpul zilei.
Prin urmare, nu este atât de inutil să ne petrecem aproximativ o treime din viață dormind. De asemenea, dacă nu dormim bine noaptea, a doua zi ne trezim obosiți, suntem mai irascibili și ne este greu să ne concentrăm asupra activităților pe care le avem de făcut.
Este esențial să dormim bine pentru a avea un creier sănătos și a ne proteja de bolile neurodegenerative care pot apărea în timp.