Laptele de capră este consumat de un număr mic de persoane, chiar dacă acesta reprezintă o alegere mult mai sănătoasă, comparativ cu laptele de vacă. În plus, puține persoane știu că laptele de capră are capacitatea de a preveni cancerul și reușește să trateze o mulțime de boli.

Laptele de vacă are o compoziție care poate fi suportată cu greu de organism, lucru care poate cauza probleme digestive. Spre deosebire de laptele de vacă, cel de capră nu numai că nu duce la apariția alergiilor sau intoleranței, ci poate fi folosit și ca leac natural pentru a trata mai multe afecțiuni.

Ce conține laptele de capră?

Laptele de capră este bogat în vitaminele A, B2, C și D, dar și în minerale ca magneziu, calciu, zinc sau fosfor. Recomandarea specialiștilor este ca acesta să fie consumat crud, fără să treacă prin procesul de pasteurizare. Pasteurizarea laptelui este modalitatea folosită pentru a evita infectarea cu Salmonella. Cu toate acestea, prin acest proces sunt eliminate și o mulțime de nutrienți, enzime și bacterii cu efect benefic pentru organism.

Ce afecțiuni poți trata consumând lapte de capră?

Datorită compoziției sale, laptele de capră ajută la o mai bună funcționare a organismului și are capacitatea de a trata afecțiuni foarte grave.

Consumat în mod constant, laptele de capră reduce inflamațiile. În plus, acesta tratează boli ale sistemului digestiv, printre care boala Crohn, ulcerul, dar și alergiile, eczemele sau bolile autoimune, potrivit juicing-for-health.com.

Laptele de capră are și capacitatea de a preveni apariția cancerului. Acesta conține o substanță numită aglutinină, care elimină pericolul ca radicalii liberi să ajungă în organism și să producă mutațiile ADN, vinovate pentru dezvoltarea cancerului. Pe lângă toate aceste beneficii, laptele de capră are o compoziție asemănătoare cu cea a laptelui matern, ceea ce îl face ușor de asimilat pentru organism.

Acest tip de lapte este recomandat și în alimentația copiilor, el contribuind la sănătatea ochilor, oaselor, a pielii, părului, dar și la îmbunătățirea sănătății inimii.

Bianca Hriscu, avantaje.ro

De ce să consumam regulat lapte de capra?

Laptele de capră oferă o serie de beneficii pentru sănătate, care îl fac o alternativă interesantă la laptele de vacă. Iată câteva dintre aceste beneficii:

Ușor de digerat: Laptele de capră are particule grase mai mici și molecule de proteine mai mici în comparație cu laptele de vacă, ceea ce îl face mai ușor de digerat pentru mulți oameni, mai ales pentru cei cu intoleranță la lactoză sau sensibilitate la proteinele din lapte.

Conținut bogat de nutrienți: Este o sursă excelentă de nutrienți precum calciu, fosfor, magneziu, potasiu și vitamina A.

Conține grăsimi sănătoase: Laptele de capră conține grăsimi sănătoase, în special acizi grași cu catenă scurtă și medie, care pot avea efecte benefice asupra sănătății cardiovasculare.

Îmbunătățește imunitatea: Conține substanțe cu proprietăți antimicrobiene și antioxidante care pot susține sistemul imunitar.

Ajută la menținerea sănătății osoase: Fiind o sursă bună de calciu și fosfor, poate contribui la menținerea sănătății oaselor.

Poate ajuta la reducerea inflamației: Există studii care sugerează că laptele de capră poate avea efecte antiinflamatorii, fiind benefic pentru persoanele cu afecțiuni inflamatorii.

Potențial pentru piele sănătoasă: Substanțele nutritive din laptele de capră pot ajuta la menținerea sănătății pielii și pot avea efecte pozitive în cazul unor probleme dermatologice.

Este important de menționat că, așa cum este cazul cu orice aliment, toleranța individuală poate varia, iar unele persoane pot prezenta reacții alergice sau intoleranțe la laptele de capră.

În ce afectiuni este recomandat laptele de capra?

Laptele de capră este considerat de mulți ca o alternativă sănătoasă la laptele de vacă, mai ales pentru persoanele care au anumite intoleranțe sau alergii la laptele de vacă. Acesta poate fi benefic în diverse situații și pentru anumite afecțiuni, dar este important să fie consumat cu moderație. Iată câteva situații în care laptele de capră poate fi recomandat:

Intoleranță la lactoză:

Laptele de capră conține mai puțină lactoză decât laptele de vacă, ceea ce îl face mai ușor de digerat pentru persoanele cu intoleranță la lactoză. Cu toate acestea, nu este lipsit complet de lactoză, așa că trebuie consumat cu atenție de către cei care suferă de această problemă.

Alergii la proteinele din lapte de vacă:

Pentru persoanele care au alergii la proteinele din laptele de vacă, laptele de capră poate reprezenta o alternativă, deoarece conține proteine diferite. Cu toate acestea, există riscul ca unele persoane să aibă și alergii la proteinele din laptele de capră, așa că ar trebui să fie introdus în alimentație cu precauție.

Afecțiuni digestive:

Unele persoane pot găsi laptele de capră mai ușor de digerat decât laptele de vacă, mai ales dacă suferă de afecțiuni digestive precum sindromul de colon iritabil. Laptele de capră are grăsimi mai mici și molecule de grăsime mai mici, ceea ce poate facilita digestia pentru unele persoane.

Aportul de nutrienți:

Laptele de capră este o sursă bună de nutrienți precum proteine, calciu, fosfor și vitaminele A și D. Consumul moderat poate contribui la asigurarea acestor nutrienți în alimentație.

Alimentație sănătoasă generală:

Laptele de capră poate face parte dintr-o alimentație echilibrată și sănătoasă pentru toată lumea, indiferent de afecțiuni specifice. Cu toate acestea, este important să fie consumat în cantități moderate, deoarece este bogat în grăsimi și calorii.