Iată motivele pentru care leurda a fost declarată planta mileniului 3 și supranumită elixirul tinereții

Denumită științific Allium Ursinum, leurda este considerată unul dintre remediile cele mai bune pentru rinichi.

Planta-minune, supranumită și elixirul tinereții, este un detoxificant natural care ajută la îmbunătățirea memoriei, este benefică pentru inimă, răni, tuse, eczeme, guturai și ajută la recuperarea de după accidente vasculare.

Se află la îndemâna oricui, întrucât crește în păduri, la umbra copacilor.

În urma unor studii efectuale în Germania, leurda a fost declarată planta mileniului 3, datorită efectelor benefice pe care le are asupra organismului nostru.

Planta a fost introdusă deja ca ingredient de bază în bucătărie, în multe țări din Europa. În România, deși se găsește în aproape toate pădurile, efectele ei miraculoase abia acum încep să fie cunoscute.

Leurda ajută în peste zece tipuri diferite de afecțiuni, proprietățile miraculoase găsindu-se în frunze, care sunt asemănătoare cu cele de usturoi, însă au un gust iute și mult mai puternic și trebuie recoltate înainte de apariția florilor.

Frunzele pot fi consumate sub formă de salate, infuzie, decoct, suc, tinctură și acționează favorabil în numeroase afecțiuni.

Au componente asemănătoare cu cele ale usturoiului, predominând sulfura de alil care dă mirosul și gustul specific tuturor speciilor din genul Allium. În plus, conține și vitaminele A, C, fosfor, natriu, cupru și calciu.

Leurda are capacitatea de a curăța sângele de toxine, scade colesterolul, reduce hipertensiunea arterială, previne accidentele vasculare fluidizarea sângelui și prin dizolvarea plăcilor de colesterol.

1. Reglează funcția renală

Principalul beneficiu al leurdei este capacitatea de a curăța rinichii și vezica urinară, eliminând excesul de acid uric, care este foarte dăunător bolnavilor de gută.

Pentru uz intern, frunzele pot fi folosite crude sau în formă de infuzii. Această plantă are proprietăți mineralizante, depurative, vitaminizante, tonificatoare și diuretice: nu doar curăță organismul și tractul intestinal, ci reglează și funcțiile rinichilor.

2. Oprește procesul de îmbătrânire

Nu degeaba este considerată elixirul tinereții! Specialiștii recomandă consumul zilnic de salată de leurdă, în timpul sezonului de primăvară.

În urma studiilor făcute, s-a constatat faptul că substanțele active din leurdă au efect de relansare a activității endocrine, favorizând și circulația cerebrală și prevenind și sclerozarea vaselor de sânge.

3. Tratează infecțiile de la nivelul căilor respiratorii

Atunci când sunt consumate sub formă de salată, frunzele de leurdă sunt benefice persoanelor cu bronșită, tuberculoză pulmonară și în tratarea infecțiilor de la nivelul căilor respiratorii superioare, precum gripa sau răceala, întrucât au efect antiinflamator și antiseptic.

4. Scade colesterolul rău

Datorită conținutului de adenozină, care este o substanță cu rolul de a ajuta la reducerea colesterolului rău, frunzele de leurdă ajută la  stoparea sau chiar prevenirea aterosclerozei.

-în caz de amnezie, se consumă între 10-15 picturi de tinctură de leurdă, de trei ori pe zi

  • datorită funcțiilor antitoxice, detoxifică organismul intoxicat de tutun
  • salata de leurdă vindecă diareea acută și cea cronică, ajutând li la eliminarea viermilor intestinali
  • senzațiile de neliniște și hipertensiunea sunt ținute sub control, consumând frunze de leurdă
  • pentru persoanele suferinde de reumatism, de recomandă o cură cu suc de leurdă deoarece are capacități detoxificante și diuretice, ajutând astfel la remineralizarea organismului

Cum se consumă leurda?

1. Sub formă de suc

Se toacă mărunt și se storc frunzele de leurdă cât mai bine. Sucul se diluează cu un pic de apă sau cu suc de țelină sau morcovi. Poate fi folosit și extern, cu scopul vindecării rănilor dificile.

2. Sub formă de salată

Este cea mai populară metodă pentru a detoxifia organismul, a întări celulele și de a curăța rinichii.

3. Sub formă de tinctură

Pentru a prepara tinctura de leurdă, se toacă două legături de frunze și o mână de bulbi spălați foarte bine, apoi se pun într-o sticlă. Se toarnă și rachiul până se umple sticla, apoi se lasă la macerat timp de 10-12 zile. După aceea, se filtrează și se iau, de patru ori pe zi, între 10-15 picături pentru a trata hipertensiunea, cistita și pentru a elimina viermii intestinali.

4. Sub formă de vin

Se toacă o legătură de frunze proaspete și se opăresc un pic, în 250 ml de vin alb.

Se consumă zilnic un pahar, pentru a ușura respirația și pentru a fluidifica secrețiile pulmonare.

Contraindicații

A nu se consuma în perioada de alăptare, deoarece modifică gustul laptelui matern!