Leusteanul este o planta ce apartine unei familii de ierburi rezistente, cultivate usor, cu grija minima. Utilizarea leusteanului este cu adevarat versatila.

Leusteanul este cunoscut si ca o planta cu multe arome. La inceput, are un gust dulce, iar la final capata tonuri amare. De aceea, bunicile noastre o foloseau frecvent cand preparau mancarurile preferate.

Poti folosi leusteanul pentru a da un gust aparte supei. Dar leusteanul poate face mai mult de atat.

Are grija de sanatatea noastra

Leusteanul nu este doar un condiment care da gust bun mancarurilor, ci si o planta foarte utila pentru sanatatea organismului. Are efecte benefice asupra tractului urinar – amelioreaza inflamatiile si este un bun diuretic.

In plus, promoveaza productia de enzime care faciliteaza digestia si grabesc metabolismul. Gustul puternic si aroma inconfundabila previn balonarea si flatulenta.

Leusteanul poate proteja organismul de inflamatiile ce provoaca boli ale articulatiilor. In plus, este de ajutor chiar si in cazul prostatei marite. Aroma sa are un efect relaxant asupra unui psihic tensionat si reduce stresul.

Din leustean au fost preparate diverse dectocturi aromatice. Mai mult, aceasta planta imbunatateste circulatia sangvina si ajuta la tratarea reumatismului.

Sprijina functia pulmonara

Medicina traditionala foloseste leusteanul pentru a reduce mucusul in plamani, imbunatatind astfel respiratia si schimbul de oxigen in organism. Leusteanul contine uleiuri esentiale care ajuta la ameliorarea iritatiei pulmonare si imbunatatirea starii generale dupa doar 4 zile de utilizare.

Mentine articulatiile sanatoase

Aceasta planta este considerata un remediu natural pentru articulatii sanatoase. In plus, pare sa trateze reumatismul si nu provoaca efecte secundare.

Calmeaza alergiile

Efectul calmant al leusteanului ajuta la combaterea simptomelor alergiilor, in mod natural. Quercetina, un compus care se gaseste in leustean, reduce iritatia cauzata de hipersensibilitatea la anumite componente ale naturii.

10 benefice ale leusteanului asupra corpului si sanatatii:

  • Sprijina digestia, fiind un bun aliat in cura de slabire;
  • Accelereaza metabolismul;
  • Sustine secretia biliara;
  • Indeparteaza flatulenta si balonarea;
  • Previne bolile cardiovasculare; curata sangele si vasele de sange;
  • Are efect diuretic – este excelent pentru persoanele care sufera de inflamatii ale vezicii urinare;
  • Indeparteaza excesul de apa din corp;
  • Curata tractul respirator – elimina mucusul si usureaza respiratia;
  • Extractul de leustean poate fi utilizat pentru tratarea bolilor articulare, cum ar fi reumatismul, artroza sau guta. Se pot fierbe toate partile plantei, dar radacina are cel mai pronuntat efect. Ceaiul de radacina de leustean, consumat de mai multe ori pe zi, poate trata multe probleme de sanatate;
  • De ajutor in tratarea gripei – ajuta la recuperarea rapida.

Bunicile noastrea foloseau leusteanul nu doar pentru sosuri si supe. Frunzele uscate sau proaspete le depozitau in dulapuri pentru ca respingeau daunatorii.

Ceai de leustean

Daca vrei sa prepari ceai de lesutean, trebuie sa fierbi o lingurita de frunze tocate in 250 ml apa timp de 10 minute. Consuma ceaiul obtinut pentru a trata inflamatia tractului urinar. De asemenea, ceaiul de leustean poate fi folosit si pentru detoxifierea organsimului dupa consumul excesiv de alcool sau nicotina.