Leușteanul nu este doar o plantă aromatică, ci și medicinală. Cunoscută şi apreciată din antichitate, atât în scop culinar cât şi medicinal, aroma sa este inconfundabilă.
O ciorbă acră în care ai presărat leuștean tocat mărunt va fi un balsam pentru sistemul digestiv, dar și pentru papilele gustative. Leușteanul are proprietăți antiinflamatorii, calmează durerile stomacale, ajută la sănătatea colonului, reduce balonarea și iritația intestinală. Este, de asemenea, de ajutor în lupta cu artrita, guta și hemoroizii.
În bucătăria tradițională este nelipsit, fiind folosit la supe, ciorbe, fiind cultivat de majoritatea țăranilor de la sate. Este folosit şi la murături, sosuri, salate ori diverse garnituri.
Leușteanul conține vitaminele, printre altele, A și C, minerale, calciu, fier și potasiu, quercutună, importantă pentru sănătatea inimii.
Leuşteanul se consumă crud, sub formă de suc, infuzie, pulbere și cataplasme.
Leuşteanul are acţiune antiinflamatorie, antibacteriană, antiparazitară, antivirală, antifungică, stimulează funcţia hepato-biliară, acţiune tonic-aperitivă, creşte pofta de mâncare, diuretică, combate steatoza ficatului, reglează ciclul menstrual şi ameliorează dismenoreea, neurotonic, uşor anticoagulant, sedativ, hipotensiv, efect expectorant în afecţiuni respiratorii, antiinflamator, emolient şi cicatrizant la nivelul pielii în afecţiuni cutanate.
Leușteanul vindecă infecţiile și dilată vasele de sânge, ajutând la îmbunătăţirea irigării cu sânge a extremităţilor.
Te scapă și de petele de pe față dacă freci zona cu frunze de leuștean, iar rănile se pot vindeca folosind cataplasme cu leuștean Vitamina A şi zincul din compoziţia sa stimulează creşterea şi întărirea firelor de păr, menţin secreţia uleiului natural al scalpului, iar vitamina C îl păstreză sănătos şi previne căderea lui.
Sucul din frunze proaspete, care se obţine prin mixarea acestora, detoxifică şi purifică sângele, iar ceaiul de leuştean este eficient în tulburări digestive, scaune proaste, formare de gaze, eliminarea urinei şi expectoraţiilor în caz de catar bronşic.
Pulberea din frunze uscate poate fi folosită atât la preparate culinare pentru aromatizare cât şi pentru infuzie în scop terapeutic.
Nu în ultimul rând, împrospătează respirația, anulează mirosurile puternice de alcool sau usturoi. Leușteanul nu se foloseşte în perioada sarcinii, iar cantităţile trebuie limitate în timpul alăptării.
Beneficiile leusteanului
Alina simptomele menstruale
Daca este consumat incepand cu primele zile ale menstruatiei, ajuta la alinarea crampelor si a senzatiei de balonare. Vitaminele si mineralele din leustean energizeaza organismul si asigura o stare de buna dispozitie si multa energie.
Ajuta plamanii
Leusteanul este folosit in mod traditional ca expectorant si pentru ameliorarea tusei si a durerilor in gat. Planta contine o substanta numita eucaliptol, care a dovedit ca are efect antiinflamator in astmul bronsic.
Este plin de nutrienti
Rădăcina de leuştean conţine zahăr, amidon, zaharoză, apă, răşină şi acid angelică. De asemenea, mai are în compoziţie şi ulei volatil, gumirezine, tainuri, săruri minerale şi grăsimi vegetale.
Topeste grasimea si detoxifica organismal
De asemenea, s-a constatat ca infuzia de leustean topeste grasimile si elimina toxinele. Leusteanul este antidepresiv, detoxifiant si afrodiziac. Ceaiul de leustean, constand intr-o cana de apa clocotita care se toarna peste o lingura de planta uscata, lasata 10 – 15 minute la infuzat, trateaza tusea convulsiva, edemele si indigestiile.