Comunicarea cu o persoana ce sufera de tulburare de personalitate narcisica (NPD) poate fi confuza. Expresiile faciale nu se potrivesc mereu cu situatia si chiar ceea ce este comunicat prin cuvinte poate fi irelevant sau nebunesc.

Limbajul este unul dintre instrumentele de manipulare folosite de o persoana diagnosticata cu tulburare de personalitate narcisica.

Cand doua persoane care nu au probleme se angajeaza intr-o conversatie, vorbesc intre ele. Atunci cand o persoana cu NPD intra intr-o discutie, vorbeste cu persoana respectiva. Vorbind incontinuu (vorbeste peste celalalt, vorbeste repede pentru a nu-l lasa pe celalalt sa-si exprime punctul de vedere) narcisistul il impiedica pe celalalt sa spuna ceea ce gandeste.

Pana cand termina el de vorbit, celalalt va uita intrebarile pe care ar dori sa i le puna. Afirmand ceea ce spune el, sau chiar dand din cap, ii vei da acestuia de inteles ca este de acord cu el.

Cand stai de vorba cu un narcisist, trebuie sa-ti amintesti aceste 3 lucruri:

  1. Nu raspunde rapid. Aproape fiecare conversatie este o negociere si, cand negociezi cu probleme incarcate emotional, timpul este esential.
  2.  Nu iti cere scuze. Majoritatea oamenilor care au o relatie cu un narcisist vor dori sa-si ceara scuze doar pentru ca relatia sa mearga in continuare fara probleme. Cerandu-ti scuze fara sa gresesti, vei ajunge sa faci lucruri pe care nu le faci in mod obisnuit.
  3. Raspunde fara a-l provoca. Daca el iti cere sa confirmi o relatie pe care tu nu ai avut-o niciodata incearca sa-i dai un raspuns non-provocator.

Cand discuti cu o persoana cu NPD incearca sa-i dai raspunsuri scurte, non-provocatoare precum:

  • Va trebui sa ma gandesc la asta.
  • Este foarte interesant.
  • Nu stiu prea multe despre acest subiect.
  • Poate ai dreptate.
  • Voi lua asta in considerare.
  • Hai sa discutam mai tarziu.
  • O sa tin minte asta.

Multi oameni considera ca sfarsitul unei conversatii este cel mai dificil. Uneori spunand pur si simplu ” e timpul sa plec” nu est suficient pentru un narcisist. Acesta va face eforturi pentru a mentine discutia. El te va face sa te simti vinovat ca vrei sa pleci.

Inainte de a vorbi cu un narcisist, ar fi bine sa gasesti o scuza clara pentru a putea incheia discutia. Spune-i de la inceput ca la un moment dat va trebui sa pleci.