în 2014, nutriționistul britanic Mike McIness a publicat o carte numită „Dietă cu miere” în care recomandă consumul de miere seara. Cartea este bazată pe două idei principale: obezitatea modernă este cauzată de proasta calitate a somnului și de consumul excesiv de carbohidrați și zaharuri rafinate ( nu de grăsimi ).

Mierea este plină de bioflavonoide, nutrienți și acizi organici și este metabolizată diferit de zaharurile rafinate: aceasta re-aprovizionează ficatul înainte de culcare și îl oferă creierului energie în timpul nopții.

Potrivit studiilor realizate pe fructoză de la Universitatea Birmingham, aceasta este un tip de zahăr-cheie care ajută la refacerea ficatului, motiv pentru care toate băuturile sportive conțin fructoză.

Mike McIness, fiind nutriționist sportiv, a descoperit că mierea este cel mai bun aliment care poate susține ficatul în timpul exercițiilor fizice și a perioadei de recuperare. Motivul pentru care un atlet se prăbușește este lipsa de combustibil din ficat.

Astfel, când luăm cina foarte devreme, creierul este forțat să activeze hormonii de stres și acest lucru duce la creșterea hormonilor orexigeni, care stimulează apetitul.

McIness susține că ficatul trebuie reaprovizionat și seara înainte de culcare. Când luăm masa în jurul orei 18:00 sau 19:00, ficatul rămâne fără combustibil suficient pentru a susține activitatea creierului în timpul nopții.

Creierul creează senzația de foame, căutând noi resurse de energie și nu stomacul care vrea mai multă mâncare.

Astfel, 1 sau 2 linguri de miere înainte de culcare vor face rezervele de glicogen ale ficatului și, implicit, rezerva de energie a creierului, ajutând la instalarea unui somn recuperator.

Potrivit unui studiu de la Universitatea din Chicago, persoanele care dorm bine pierd mai multă grăsime în timpul dietei iar cei privați de somn au o scădere a masei musculare.

Pe termen lung, consumul de miere seara poate reduce stresul, poate îmbunătăți memoria și capacitatea de concentrare și ne poate proteja de daunele cauzate de îmbătrânirea mentală și de boli precum Parkinson sau Alzheimer.