Zicala „ un măr pe zi ține doctorul departe” are un sâmbure de adevăr în ea.

Conform unui studiu apărat în jurnalul academic „JAMA Internal Medicine”, este o legătură directă între consumul zilnic de mere și frecvența vizitelor la medic. La acest studiu au participat 8.399 adulți care au completat chestionare zilnic, cu alimente consumate în mod obișnuit.

Dintre ei, 753 (9%), au fost identificați ca fiind consumatori zilnici de mere, cu șanse mai mici de îmbolnăvire, spre deosebire de cei 7.646 (91%) non-consumatori.

Rezultatele au arătat: consumatorii de mere au avut nevoie de mai puține medicamente eliberate cu prescripție.
Așadar, deși un măr pe zi nu ține medicul departe, totuși, adulții care mănâncă un măr pe zi au nevoie sau folosesc mai puține medicamente.

Fără îndoială, mere sunt o gustare sănătoasă pe care o putem alege în locul ronțăielilor și dulciurilor din comerț. O dietă mai bogată în fructe și legume este o dietă care ne poate oferi mai multă protecție împotriva bolilor.

Consumul de mere – Beneficii

Merele au foarte multe fibre și antioxidanți. Aceste fibre solubile sunt importante: nu doar pentru digestie, ci și pentru scăderea colesterolului și pentru prevenirea bolilor cardiovasculare și metabolice, precum diabet sau obezitate.

De asemenea, flavonoidele din mere au proprietăți antiinflamatoare și antioxidante. Un exemplu de flavonoid puternic găsit în mere este fisetină.

Acest antioxidant se găsește și în ceapă, castraveți și căpșuni.

Potrivit unui studiu, fisetina a extins durata de viață a șoarecilor bătrâni, acest efect fiind ulterior confirmat și pe oameni.

Polifenolii din mere sunt alți antioxidanți importanți ca efect anti-obezitate. Conform unei recenzii realizate pe studii clinice, in vitro, epidemiologice și pe animale, merele și produsele din mere ajută la scăderea greutății corporale.

Experimentele pe oameni au arătat că sucul de mere și merele (240-270 mg / zi ) au dus la pierderea în greutate la persoanele supraponderale.

Un alt beneficiu important al consumului regulat de mere este prevenirea astmului.

Două studii, care au inclus peste 3000 de persoane, au arătat că merele scad riscul de astm și îmbunătățesc sănătatea pulmonară. Persoanele care mănâncă 5 mere / săptămână au parte de o sănătate respiratorie mai bună.