Mierea de albină, împreună cu cătina, reprezintă un leac universal, întrucât conține de zece ori mai multă vitamina C decât fructele citrice și de două ori mai multă decât faimoasele măceșe. Conține, de asemenea, și alte elemente și vitamine precum vitamina A, B1, B2, B6, B9, E, F, K, O, fosfor, calciu, fier, celuloză, magneziu și beta caroten.

Conform cercetătorilor finlandezi, nicăieri în lume, cătina nu conține atât de multe principii active, minerale, vitamine, flavonoizi, microelemente și aminoacizi ca cea din jurul arcului carpatic.

Datorită concentrației foarte mari de vitamina C, cătina are capacitatea de a ne feri de răceli. Este cunoscută și sub denumirea de ginseng românesc și este un tonic excelent: mărește rezistența atât la efort fizic, cât la efort intelectual. Cătina se recomandă împotriva asteniei de primăvară și elevilor și studenților, în perioadele de vârf, de examene și teze.

Proprietățile antioxidante din amestecul de cătină și miere sunt recomandate pentru a întări sistemul imunitar, vindecând orice răceală sau viroză.

În plus, este recunoscută și pentru beneficiile pe care le oferă sănătății ochilor, atunci când se consumă zilnic.

Reglează și sistemul endocrin, previne atacurile de cord – asigură o bine funcționare a întregului organism, prevenind rateurile inimii în urma unei vieți toxice de oraș.

Având un conținut de microelemente similare cu sângele uman, este ușor asimilată de organismul nostru, având efect antibacterian, reparator, vindecător și bacteriostatic. Mierea este un adjuvant în tratarea bolilor hepatice, bolile ficatului, cele digestive și a sângelui.

Mod de preparare

Într-un borcan de 800 ml, se zdrobesc 500 grame de boabe de cătină și se adaugă peste ele 500 grame de miere de albine. Se închide borcanul și lasă la macerat, în frigider, timp de trei săptămâni.

Porția ideală este de două părți miere și o parte cătină. Dacă se pune prea puțină miere, se va subția foarte mult, iar cătina fiind destul de zemoasă, va începe să fermenteze. Se recomandă ca boabele să fie foarte bine zdrobite și cojile aruncate, altfel se vor lipi de limbă.

Se consumă zilnic, câte o linguriță pentru a fortifica organismul în perioadele de gripă și răceală.

Este un preparat excelent, care poate fi folosit și ca medicament mai puternic. Într-un litru de compoziție, se amestecă 500 ml cătină cu miere, 100 ml de gel de aloe vera, 50 ml de pastă de usturoi, macerat de afine și 5-6 linguri de polen crud sau pulbere. Acest produs este mai mult decât are nevoie orice boală, ca să dispară din corpul nostru.

Cătina cu miere este remediul excelent în caz de anemie, alcoolism și arsuri

Atât cătina uscată sau ca atare, cât și preparatele din cătină au darul de a regla tranzitul intestinal.

În caz de constipație, se recomandă siropul de cătină.

Conform specialiștilor, uleiul de cătină, fiind bogat în licopen, tocoferoli, fitosteroli și acizi grași esențiali, este de un real folos în tratarea arsurilor chimice sau termine grave.

De asemenea, acest ulei este folosit, cu rezultate bune, și în tratamentului ulcerului gastric și cel duodenal, a diareii, urticariei, reumatismului, stărilor de greață, anemiei, alcoolismului, stresului și asteniei.