Iodul este capabil sa vindece plantele de mucegaiul pudrat, sa protejeze radacinile impotriva putrefactiei si sa hraneasca butasii. De asemenea, iodul participa la sinteza aminoacizilor si proteinelor, este un antiseptic natural si ajuta la respiratie, fotosinteza si schimb de azot.

Acest element lupta impotriva ciupercilor, virusurilor si bacteriilor, mucegaiului, mucegaiului pudrat si, de asemenea, accelereaza aparitia florilor si a fructelor.

Deificitul de iod din plante poate duce la reducerera rezistentei plantelor la boli periculoase. Motivul deficitului poate fi un continut insuficient de iod in sol (in special in turba si in podzol).

In solurile prea acide – iodul se gaseste in straturile inferioare si prin urmare, este inaccesibil plantelor. Recunoasterea vizuala a deficitului de iod este destul de dificila. Prin urmare, se recomanda suplimentarea iodului – cu siguranta nu va dauna plantelor.

Fertilizarea rasadurilor cu solutie de iod

Udarea rasadurilor cu iod ajuta la cresterea rapida a plantelor. Utilizarea iodului in stadiile incipiente, va face, de asemenea, ca plantele sa fie mai rezistente la factorii de mediu.

Fertilizarea cu solutie de iod este recomandata pentru rasadurile de rosii, ardei, castraveti, vinete si varza. Se dilueaza o picatura de iod in 3 litri de apa. Se amesteca bine si se uda radacinile.Solutia de iod, chiar si in concentratii atat de scazute, poate arde plantele, in speciale plantele tinere. Cand uzi cu iod, fii atent ca solutia sa nu ajunga pe tuplina si frunze.

Iod impotriva ciumei

Phytophthora infectioasa este o boala periculoasa a plantelor. Ciuperca raspunzatoare de aparitia bolii ajunge in planta din sol. Rosiile si cartofii sufera cel mai des. Petele brune de pe partea inferioara a frunzelor de rosii reprezinta un semn al acestei boli.Dizolva 15 picaturi de solutie de iod in 10 litri de apa si 1 litru de lapte degresat. Pulverizeaza de 2-3 ori, facand o pauza de cel putin 2 saptamani.

Iod si mucegaiul pudra

Mucegai pudra – cel mai mare inamic al gradinarilor. Adesea, ataca murele, coacazele, castravetii tineri, rosiile, dovleceii, bujorii si crizantemele. Se dilueaza 1 ml de iod intr-un litru de lapte degresat si 9 litri de apa. Se adauga o lingura de sapun lichid si se amesteca bine. Se poate pulveriza solutia pe baza de iod la fiecare doua saptamani, pana cand boala dispare complet.

Iod impotriva daunatorilor

Se dilueaza 20 ml de iod in 10 litri de apa. Se toarna cate un litru sub fiecare tufis. Plantele se uda seara, cu atentie, pentru ca solutia sa nu cada pe frunze.

Iodul ca ingrasamant pentru plante

Pentru a fertiliza rosiile, castravetii, varza, ardeii si capsunile poti folosi o solutie de 40 de picaturi de iod diluata in 10 litri de apa.  Toarna jumatate de litru de solutie la radacina fiecarei plante. Repeta procedeul la fiecare 3-4 saptamani.Iod pentru plantele din ghiveci

Iodul nu trebuie folosit doar in gradina. Acesta este benefic si pentru plantele in ghiveci. Se pune langa peretele vasului si numai pe pamantul umed.In doze rezonabile, iodul poate fi util nu doar pentru oameni, ci si pentru plante. Urmeaza cu strictele regulile de utilizare, iar plantele tale vor si sanatoase si rezistente.