Oferă-i copilului experiențe în loc de jucării și va deveni mai inteligent

dezvoltarea copiilor experiente

Studiile recente au arătat că a-i oferi copilului prea multe jucării poate avea un efect negativ – de fapt, l-ar putea face mai puțin fericit. În schimb, a-i oferi copilului experiențe în loc de jucării îi poate crește inteligența.

Clair Lerner, cercetător în dezvoltarea copiilor, sugerează că atunci când copiii au prea multe jucării și jocuri, încep să se joace mai puțin. Un număr mare de jucării îi poate distrage atenția copilului, făcându-l pe acesta să-și piardă dorința de a se juca cu ele.

Descoperirile lui Lerner au fost analizate și de Michael Malone, profesor la Universitatea din Cincinnati. Studiile lui Malone au arătat că mai puține jucării, dar mai bune, conduc la o mai bună cooperare și, de asemenea, ajută la dezvoltarea unor abilități valoroase.

În schimb, prea multe jucării îl împing pe copil să se joace singur și să nu mai comunice cu ceilalți.

Oferă-i copilului experiențe, nu jucării

Deci, ce putem învăța din asta? Nu are rost să le cumpărăm copiilor tot ceea ce ei au trecut pe lista de dorințe de Crăciun. Este mult mai important să petrecem timp cu ei.

Într-un studiu făcut de Universitatea Oxford pe 3000 de copii cu vârste cuprinse între 3 și 5 ani, s-a constatat că succesul academic al copiilor era legat mai mult de mediul lor familial și de implicarea părinților, decât de jucăriile și aparatele electronice pe care le primeau.

Copiii care au nu au avut dispozitive electronice, ci doar puține jucării, dar au avut părinți care au petrecut mai mult timp cu ei, s-au comportat mai bine la școală și s-au dezvoltat mai bine pe plan emoțional și social, sugerând astfel că atenția părinților este mult mai importantă decât orice jucărie pe care o poți cumpăra cu bani.

Profesorul de psihologie de la Universitatea Cornell, Thomas Gilovich, a condus mai multe studii și a constatat că fericirea provine din experiențe, nu din lucruri materiale.

Practic, fericirea pe care copiii o simt atunci când au parte de experiențe minunate alături de părinții lor este mult mai prețioasă și mai valoroasă, decât acel fior trecător pe care îl simt copiii când văd jucăriile sub pomul de Crăciun.

Timpul petrecut în familie aducă multă fericire și bucurie copiilor. Așadar, dragi părinți, încercați să stați cât mai mult timp cu copiii voștri și nu vă mai faceți griji cu privire la cadouri.