7 Sfaturi pentru a menține orhideea înflorită pe tot parcursul anului

Pentru ca orhideea dumneavoastră să înflorească tot anul, este nevoie să-i creați toate condițiile necesare. De exemplu, temperatura ideală din cameră pentru orhideea este între 18-21 grade Celsius. Înflorirea unei orhidee durează doar 3-5 săptămâni, după care uneori trebuie să așteptați aproximativ 2 luni înainte ca planta să înflorească iar.

Dacă doriți ca orhideea să înflorească din nou, recomandăm următoarele trucuri.

 1. Pentru ca orhideea să înflorească mai pufos, tăiați tija ofilită deasupra mugurului, care este în stare de repaus, la înălțimea de mijloc a plantei.
 2. Dacă orhideea este la a doua înflorire, tăiați tulpina scurt.
 3. Pe timp de vară, udați planta cu apă minerală sau apă de ploaie amestecată cu câteva picături de zeamă de lămâie, de 2-3 ori pe săptămână. În perioada rece, udați planta cu acest amestec de 2 ori pe lună.
 4. Este important să stropiți regulat și frunzele cu apă.
 5. Adăugați în scoarță coajă tăiată de măr: va ajuta la înflorire.
 6. Într-un litru de apă infuzați 2 pliculețe de ceai apoi adăugați această infuzie în apa pentru irigare, o dată la 3 săptămâni.
 7. Este foarte important de reținut faptul că orhideelor nu le place atunci când li se schimbă locul.

Lumina optima pentru orhidee

Unul din factorii principali responsabili de inflorire este reprezentat de lumina si de intensitatea acesteia. Cele mai bune locuri de crestere a orhideelor sunt pervazele, fereastra cu expozitie sudica fiind ideala pentru cresterea si devoltarea corecta a unei orhidei.

Orhideea iubeste lumina, dar nu direct pe flori sau frunze (se usuca). Inclusiv radacinile au nevoie de lumina, de aceea se folosesc ghivece transparente.

Planta este cea care ne ofera informatii despre aportul de lumina pe care il primeste. Daca nu infloreste, primul lucru care trebuie verificat este lumina, intensitatea si numarul orelor din zi in care planta are parte de lumina. La orhideele care nu vor avea suficienta lumina frunzele vor capata o culoare de verde inchis.

Atentie, insa! Nu scoate orhideele in razele directe ale soarelui, acestea au nevoie de lumina filtrata.

Temperatura potrivita pentru orhidee

Temperatura este esentiala in procesul de inflorire al plantelor. Orhideele trebuie asezate intr-o zona cu variatii de temperatura, deoarece acest lucru va induce inflorirea. Iarna prefera temperaturi cuprinse intre 14 si 16 grade C, iar vara este ideala temperatura cuprinsa intre 22-24 de grade Celsius.

Cum se inmulteste orhideea

Dupa caderea florilor se formeaza pui pe tija florala. Pentru a le grabi aparitia, tija florala se taie deasupra primului sau celui de-al doilea ochi. Puii ce se formeaza pe tija florala se pot separa cand au radacini de 8-10 cm. Puii se planteaza in substrat de orhidee, care le favorizeaza cresterea.

Cum transplantam orhideea

La interval de 2 ani, orhideea se muta in alt sol, avand grija sa ii asiguram solul aerat. Operatiunea este cat se poate de simpla:

 1. Se scoate planta din ghiveci
 2. Se indeparteaza scoarta veche, putrezita sub un jet de apa calduţa
 3. Se asaza radacinile în noul ghiveci
 4. Se presara substratul peste ele scuturand ghiveciul, pentru o usoara tasare naturala şi patrunderea particulelor între radacini
 5. Se scufunda ghiveciul în apa timp de 15-20 de minute şi se lasa la scurs

La nevoie se mai adauga substrat deasupra şi se preseaza foarte uşor pe margini.

Cum poti sa colorezi o orhidee

Unele orhidee in culori spectaculoase pe care le vedem in florarii au fost, de fapt, colorate, iar la urmatoarea generatie de flori vei avea parte de flori albe. Daca iti doresti sa obtii acasa o culoare deosebita, poti adauga in apa de udare colorant alimentar.

Orhideele sunt, cu siguranta, unele dintre cele mai frumoase plante de apartament, iar daca sunt bine ingrijite, ele anima orice colt al casei si ii confera un plus de farmec.

Spor la grădinărit!