Orhideea Phalaenopsis este apreciata pentru faptul ca infloreste aproape tot timpul anului. Infloreste in medie de 2 ori pe an si de fiecare data timp de 2-4 luni. Este aproape imposibil sa prezici cu exactitate cand va inflori, deoarece exista o multime de factori ce influenteaza acest proces.

Aceasta orhidee se dezvolta si creste pe tot parcursul anului. Daca in cazul altor orhidee exista o faza de pregatire pentru inflorirea viitoare, in cazul orhideei Phalaenopsis, este doar o parte din dezvoltarea activa continua.

Deoarece momentul formarii mugurilor de flori este imposibil de observat, merita luat in considerare faptul ca perioada de asteptare pentru urmatoarea inflorire incepe imediat ce ultima floarea se usuca.

Poate fi influentat procesul de inflorire a plantei?

Paradoxal, absenta reperelor vizibile si a liniilor directoare stricte face dificila cultivarea orhideei Phalaenopsis: apar zeci de intrebari si incertitudini. Trebuie sa fac ceva pentru ca orhideea sa infloreasca din nou? Cum mi dau seama cand infloreste? Ce se intampla daca mugurii nu infloresc prea mult timp?Orhideea Phalaenopsis va inflori atunci cand va fi pregatita si va avea conditiile potrivite. Perioada de inflorire depinde de o multime de factori:

  • Starea orhideei in sine (varsta, calitatea radacinilor, numarul de frunze);
  • Cantitatea de lumina primita zilnc;
  • Temperatura;
  • Calitatea ingrijirii (udare, hranire);
  • Puritatea frunzelor.

Ce putem face pentru ca mugurii sa apara mai repede?

Incearca sa-i oferi plantei conditii favorabile si sa o ingrijesti corespunzator. Daca ai indoieli sau ti-e frica sa nu gresesti, tine cont de cele 3 puncte principale care determina inflorirea plantei.

  • Programul de udare si hranire care ar trebui sa corespunza dezvoltarii plantei.
  • Conditiile de temperatura.
  • Calitatea luminii.

Pentru orhideea Phalaenopsis hibrid, umiditatea reprezinta cheia succesului sau a esecului. Chiar si fara a tine cont de temperatura si lumina, udarea corecta stimuelaza cresterea peduncului.

Procesul de udare si de hranire a orhideelor este destul de simplu. Trebuie doar sa scufunzi ghiveciul in apa si sa-i oferi plantei o portie de ingrasaminte dupa ce substratul se usuca.

Daca vrei ca orhideea Phalaenopsis sa infloreasca, nu o uda abudent, deoarece in loc sa se dezvolte pedunculii, se vor dezvolta muguri vegetativi. Udarea trebuie facuta mai rar cand planta trece de la perioada de crestere activa a frunzelor la perioada de dezvoltare a pedunculilor.

Poti uda planta o data la 2-3 saptamani. De asemenea, este recomandat sa nu mai hranesti planta inainte ca florile sa inceapa sa creasca.Dupa ce lastarii tineri incep sa creasca si pana ating o inaltime de aproximativ 30-35 de cm, poti relua procesul obisnuit de udare si hranire.

Lumina 

Orhideea Phalaenopsis adora lumina difuza, stralucitoare. Daca nu primeste aceasta lumina, nu infloreste. Dar inflorirea in sine poate fi influentata si de orele in care planta primeste lumina. Cu cat ziua este mai lunga, cu atata mugurii se deschid mai tare.