Reciclam si castigam!

eco-rom

Domnule primar,

Va scriu cu intentia de a trage un semnal de alarma in ceea ce priveste informarea corecta a cetatenilor in legatura cu reciclarea deseurilor si colectarea selectiva a acestora. Inainte de a va impartasi ideile si parerile mele vreau sa va spun ca Iasiul nu mai este demult cel de altadata si este mare pacat ca s-au pierdut sau distrus lucrurile care ajutau acest oras sa isi mentinta titlul de “Capitala Moldovei”. Dar, nu este totul pierdut, putem ajuta orasul nostru sa primeasca titlul de “Orasul Reciclarii” iar pentru ca acest lucru sa se indeplineasca trebuie respectate cateva lucruri esentiale, care, se pare ca pentru cei de la conducere nu au o foarte mare importanta.

eco-romPentru ca orasul Iasi sa devina si sa poarte cu mandrie titlul de “Orasul Reciclarii” are nevoie, in primul rand de dumneavoastra domnule primar, de intentia dumneavoastra de a-l duce pe drumul cel bun dar, in acelasi timp si de locuitorii acestui frumos oras. Pentru ca acestia sa-si poata pune “amprenta” in viitorul acestui oras, in ceea ce priveste reciclarea deseurilor trebuie sa fie bine informati. Eu va propun sa renuntati la cateva chestii inutile cum ar fi concertele, focurile de artificii de cate jumatate de ora la fiecare “eveniment important” sau distribuirea unor fonduri catre activitati care nu au nici o importanta si sa investiti pentru un oras curat, civilizat si care cunoasca importanta reciclarii.

Ar trebui sa fie scris clar pe fiecare pubela ce deseu poate fi aruncat acolo – STICLA, PLASTIC – METAL sau HARTIE – CARTON. Multe dintre aceste afise sunt rupte sau lipsesc si este important ca oamenii sa stie ce si unde se arunca. Poate ca nu stiu toti ca verdele este pentru sticla, galben pentru plastic si albastrul pentru hartie si carton. Propun ca, intr-o seara, cand parcurile sunt pline de batrani si copii sa fie distribuite pliante si cineva sa vorbeasca despre importanta reciclarii deseurilor si cum afecteaza acestea mediul inconjurator daca nu sunt colectate corect. Iesenii sunt deschisi si cred ca se vor implica in aceasta “batalie” pentru castigarea titlului “Orasul Reciclarii” doar ca au nevoie de un impuls iar acest impuls este informarea corecta.

Un exemplu:Pubela pentru sticla „Sticla, Da – Multumesc!”

Cu siguranta iesenii vor acorda mai multa importanta reciclarii deseurilor daca vor sti ca sticlele de plastic, dupa o serie de procese, se tranforma in fulgi de plastic, mai apoi in fibre sintetice (poliester) iar produsele finale pot fi tricouri, rochii, covoare etc. Reciclarea hartiei si a cartonului salveaza mii de copaci, economiseste apa, energie, reduce poluarea mediului si contribuie la diminuarea incalzirii globale. Sticla poate fi reutilizata si de asemenea, reciclarea acesteia economiseste energie. Cei 3 R ai sticlei sunt –Refoloseste, Reduce si Recicleaza. Daca se recicleaza o sticla se economiseste energie suficienta pentru a tine aprins un bec de 100W timp de 4 ore.

Stiu ca exista o firma de salubritate care se ocupa cu strangerea deseurilor si curatarea strazilor dar cred ca ar trebui sa va implicati mai mult. Cereti ca personalul acesteia sa fie si el informat despre cum si de ce este bine sa se recicleze si sa se arunce Pet-urile in pubele separate sau hartia si cartonul etc. Spun acest lucru, pentru ca astazi, am vazut o femeie care a maturat in zona tomberoanelor si s-au adunat mai multe Pet-uri. Oare unde le-a aruncat? In tomberonul pentru Deseuri Menajere…

Va doresc mult succes in aceasta batalie! Cu siguranta Iasi-ul va purta cu mandrie titlul de “Orasul Reciclarii”.

Cu respect,

Cetatean implicat al orasului IASI