Poti colecta singur semintele soiului preferat de castraveti. Daca vei face asta, vei economisi bani si timp. Totusi, colectarea semintelor trebuie facuta in mod responsabil.

Pentru recoltarea semintelor de catraveti, hibrizii obtinuti prin incrucisarea a doua soiuri diferite nu sunt potriviti. Pe pungile cu astfel de seminte exista denumirea F1 sau F2. Hibrizii din prima generatie sunt numiti F1.

Procesul obtinut din F1 se numeste hibrid de a doua generatie – F2. Hibrizii infloresc in mod activ si nu sunt foarte sensibili la boli, dar semintele aestor castraveti nu vor face aceleasi legume anul viitor, deci nu sunt potrivite pentru recoltare.

Cum sa alegi corect semintele potrivite?

Adesea, castravetii care nu sunt recoltati, sunt pastrati pentru seminte. Inainte de a-i folosi pentru seminte, trebuie sa ne asiguram ca tufisul mama este productiv, puternic si sanatos. De la o singura planta, putem pastra 1-2 castraveti. Cei mai buni castraveti sunt cei care se formeaza pe lastarii laterali.

Pentru a nu culege accidental castravetii ramasi pentru seminte, trebuie sa legam panglici pe tulpina si sa punem scanduri de lemn sub castraveti, daca acestia sunt pe pamant. Astfel, chiar daca va ploua frecvent, castravetii nu vor putrezi.

Castravetii lasati pentru seminte vor fi culesi atunci cand tulpina va fi complet uscata, iar ei vor avea o culoare galbena sau maro deschis. Abia in acel moment, castravetii contin toti nutrientii necesari, iar semintele sunt complet formate.

Daca ai cules castravetii mai devreme, din cauza ploilor, lasa-i sa se coaca la temperatura camerei.

Cum obtii semintele?

Vei avea nevoie de un recipient curat si uscat pentru a depozita semintele. Cel mai bine este sa folosesti vase din sticla sau ceramica. Dupa ce ai spalat castravetii, indeparteaza 1/4 din partea de jos.

Taie apoi castravetii pe lungime si scoate-le semintele. Depoziteaza semintele in vasul pregatit anterior. Acopera vasul cu un servetel si lasa-l deoparte 2-3 zile sa fermenteze.

Cand apar bule la suprafata inseamna ca procesul de fermentate s-a incheiat.

Pentru a clati semintele, toarna apa in vas si amesteca. Resturile de pulpa si semintele mici vor iesi la suprafata, in timp ce semintele mari, bune, se vor aseza pe fundul vasului. Scurge cu atentie, semintele plutitoare de deasupra.

Toarna din nou apa rece, amesteca si asteapta ca semintele bune sa se aseze iarasi pe fund. Scurge din nou apa. Pune semintele curate pe o carpa si lasa-le intr-un loc bine ventilat timp de cateva zile. In timpul uscarii, este indicat sa intorci semintele pentru a nu se lipi.

In ce conditii trebuie pastrate semintele de castraveti?

Pune semintele uscate intr-un plic de hartie sau intr-o punga de panza. Scrie pe ambalaj soiul si data colectarii. Pastreaza semintele intr-un loc uscat, cu o temperatura de 10-18 grade si o umiditate de maximum 60%. Semintele de castraveti pot fi pastrate timp de 6-8 luni.