Rozmarinul este un excelent dezinfectant care combate mătreața și întreține curățenia părului. Această plantă aromatică este folosită de secole și pentru capacitatea sa extraordinară de stimulare a circulației sângelui de la nivelul scalpului.

Datorită conținutului de uleiuri esențiale, rozmarinul are capacitatea de a limita superproducția de sebum

Rețetele și tratamentele cu rozmarin mențin părul lucios, viguros și des. Rozmarinul are capacitatea de stimula creșterea părului, de a întări rădăcina părului, de a întârzia apariția firelor albe și de a grăbi creșterea părului.

Tratamente cu rozmarin

Pentru a stopa căderea părului

Se toarnă o cană de apă clocotită peste două linguri de rozmarin. Se acoperă și se lasă la infuzat timp de 20 de minute după care se strecoară.

Când infuzia ajunge la o temperatură confortabilă pentru piele, se masează delicat scalpul cu această soluție. Se lasă pe păr măcar pentru două ore, sau chiar peste noapte, apoi se spală.

Pentru o aplicare mai ușoară, se recomandă utilizarea unei sticle cu pulverizator.

Acest tratament se aplică o dată sau de două ori pe săptămână.

Pentru a avea un păr strălucitor și pentru a accentua culoarea părului negru sau șaten

Se adaugă patru linguri de rozmarin la o jumătate de litru de apă clocotită. Se fierbe timp de două minute, apoi se acoperă cu capac și se lasă să se răcească.

Loțiunea se toarnă apoi pe părul proaspăt spălat și se colectează lichidul într-un castron. Lichidul colectat se toarnă iar pe păr, repetând procedeul de câteva ori, apoi părul se poate usca.

Acest tratament conferă părului strălucire și îl revitalizează.

Pentru păr lucios și sănătos

Se toarnă un litru de oțet de mere peste o jumătate de cană de rozmarin. Se lasă apoi la macerat timp de două săptămâni, agitând periodic. După cele două săptămâni, lichidul se strecoară și se păstrează la rece, într-o sticlă de culoare închisă.

Se adaugă în apa folosită pentru ultima clătire: la fiecare litru de apă, se adaugă o cană din acest lichid.

Pentru a combate mătreața și pentru a stopa căderea părului

Cu o jumătate de oră înainte de spălare, scalpul se masează cu oțet de rozmarin.

Împotriva firelor albe

Pentru a reda culoarea originală părului încărunțit prea devreme, se călește cu o infuzie de cimbru după fiecare spălare și se frecționează, zilnic, cu o loțiune din plante.

Loțiunea se prepară din 50 de grame de mentă, 50 de grame de rozmarin, 50 de grame de salvie, 50 de grame de lavandă, 50 de grame de cimbru și un litru de oțet de mere.

Plantele se pun la macerat în oțetul de mere timp de o lună, după care se filtrează și se pun într-o sticlă închisă la culoare.