Există numeroase rețete de salate pe care le putem prepara în sezonul rece. Iarna ne putem bucura de textura crocantă a rădăcinoaselor – țelină, morcov, sfeclă roșie, ridiche, pătrunjel, pe care le putem asezona cu fructe aromate, precum mere, pere sau dovleac. Din această combinație de legume și fructe putem prepara și suc.

Naturopații chinezi au descoperit că această băutură, numită “Băutura Miracolelor” sau “Sucul ABC” (de la apple – măr, beetroot – sfeclă și carrot – morcov), poate ajuta la tratarea cancerului și a altor boli. Are efecte benefice asupra ficatului, sistemului cardiovascular și pielii, și proprietăți anti-îmbătrânire.

Salată de Sfeclă, Morcov, Măr și Lămâie

Ingrediente

• 1 sfeclă roșie

• 1 morcov

• 2 mere

• jumătate de lămâie

Preparare

  1. Curățați sfecla de coajă. Merele pot fi folosite cu tot cu coajă, deoarece conține foarte multe fibre și antioxidanți. Spălați-le bine înainte, cu o soluție din apă, oțet și bicarbonat de sodiu. Morcovul poate fi curățat cu o periuță. Ca variante de mărunțire a legumelor, puteți folosi răzătoarea, robotul sau cuțitul, pentru a le tăia julien (bețigașe).
  2. Cel mai simplu este să dați toate legumele și merele prin răzătoarea mare. Amestecați ușor, și adăugați la final sucul proaspăt stors de lămâie, pentru a preveni oxidarea merelor și a morcovului, și pentru a face salata mai aromată. Îi puteți adăuga și puțin oțet de mere și ulei.
  3. La final, puteți presăra pe deasupra miez de floarea-soarelui, semințe de rodie, nuci mărunțite, stafide sau alte fructe uscate. Serviți această salată ca atare, în zilele de post, sau ca garnitură pentru o altă mâncare bogată în grăsimi și proteine. O idee de maioneză vegetală ar fi această maioneză din nuci.
  4. Se prepară foarte ușor, cu ajutorul unui blender. Dacă vă mai rămâne salată, păstrați-o în recipiente de sticlă, la frigider, deoarece sfecla roșie pătează puternic în roșu tot ce atinge.

Sursă: lataifas.ro