Leurda (Allium ursinum după denumirea sa științifică) este privită ca un adevărat cadou al naturii, disponibil în special în lunile martie și aprilie.
Această plantă se găsește atât în piețe, cât și în păduri, în zonele în care beneficiază de suficientă lumină și căldură, având o preferință pentru pădurile de stejar și pin, care sunt mai luminoase.
Cum și când se culege și cum se păstrează leurda?
Frunzele de leurdă se recoltează în primăvară timpurie, în lunile martie-aprilie, înainte ca planta să ajungă în perioada de înflorire. Se prepară imediat sau se păstrează într-un loc răcoros, deoarece altfel se deteriorează rapid.
Pentru a păstra frunzele de leurdă, se depozitează în frigider, într-o pungă de plastic, până la 5 sau chiar 7 zile, dacă sunt proaspete. Este important să nu fie spălate înainte de a fi așezate la rece.
Una dintre cele mai sănătoase modalități de a servi leurdă este în formă de salată, un preparat cu efecte detoxifiante remarcabile. Acesta este un exemplu de rețetă pe care nu ar trebui să o neglijăm în această perioadă:
Salată de leurdă
- Luați o cantitate generoasă de frunze proaspete de leurdă și clătiți-le cu apă
- Tăiați-le în benzi de aproximativ 3-4 cm lungime, fără a le mărunți prea mult.
- Puneți leurda tăiată într-un bol și adăugați peste ele 1 linguriță de ulei de măsline extravirgin (cu un efect puternic împotriva colesterolului),
- Adăugați 1-2 lingurițe de oțet de mere și puțin mărar tocat fin.
În general, nu este necesară adăugarea de sare, cu excepția persoanelor care suferă de hipotensiune arterială și pentru care un consum mai mare de sodiu poate fi benefic.
Cum se consuma leurda pentru beneficii asupra sanatatii?
Este recomandat să consumați două astfel de salate pe zi, ca aperitiv la începutul mesei de prânz și la începutul mesei de seară.
O cură cu leurdă durează cel puțin 3 săptămâni, având următoarele beneficii:
- Stimularea imunității
- Curățarea organismului de toxine
- Reducerea colesterolului mărit
- Ameliorarea varicelor și hemoroizilor
- Prevenirea și combaterea flebitei și tromboflebitei
- Combaterea colitei de fermentație și a constipației
- Reducerea efectelor secundare ale tratamentului cu antibiotice
- Prevenirea cancerului, în special a cancerului bucal, pulmonar, de esofag, de colon, tiroidian, testicular, cancerului genital la femei (uterin, ovarian) și cancerului urinar
- Combaterea deficitului de magneziu
- Tratarea anemiei feriprive, Îmbunătățirea tonusului muscular dar și psihic
- Ameliorarea astmului și astmului alergic
- Combaterea bronșitei cronice și a pneumoniilor recidivante
Precauții și contraindicații
Tratamentul cu leurdă trebuie abordat cu prudență si in colaborare cu medicul daca suferiți de colită, caz în care în primele 3-5 zile vor lua doze mici (10 – 15 g) din această plantă.
Persoanele care suferă de asemenea de gastrită hipoacidă sau indigestie trebuie să consume leurdă cu precauție, începând cu doze mici și mărindu-le ulterior în funcție de reacția organismului.
Leurda este contraindicată mamelor care alăptează, deoarece poate afecta calitatea laptelui și poate provoca colici sugarului si alte probleme.