Trebuie sa recunosc. Secretele unei recolte impresionante de ceapa le-am invatat de la vecinul meu. Acesta obtine in fiecare an cea mai frumoasa recolta. Ba mai mult, ceapa lui se pastreaza in stare foarte buna intregul an.

Am decis sa impartasesc cu voi aceste secrete, asa ca citeste in continuare. Vei afla informatii interesante care iti vor fi de folos.

In cazul in care solul pe care vrei sa plantezi arpagicul este lutos trebuie sa pui nisip peste el si sa amesteci. Daca substratul nu este alcalin ci acid, atunci trebuie sa-l fertilizezi folosind dolomita amorfa. Fertilizarea trebuie facuta toamna.

Arpagicul trebuie decontaminat inainte de a fi plantat, asa ca baga-l intr-o solutie din permanganat de potasiu si lasa-l acolo aproximativ 20 de minute.

Daca vrei ca ceapa sa iasa mai repede, atunci taie-i partea superioara.

Langa ceapa, este recomandat sa plantezi morcovi, deoarece parcela de morcov respinge musca cepei. Acelasi efect il are si ceapa asupra mustei care ataca morcovul.

Foloseste ingrasamant pe baza de fosfor daca vrei ca bulbii de ceapa sa fie mari. Niciodata nu ar trebui sa folosesti un amestec de balegar si clorura de potasiu pe post de ingrasamant pentru ca vei reduce drastic recolta.

Lasa ceapa la uscat in pod, apoi elimina murdaria uscata care ramane pe ea si rupe-i cozile deja uscate. Ar trebui sa ramana maximum 10 cm din coada.

Alege in mod frecvent ceapa. Este suficient sa se strice un singur bulb pentru a afecta intreaga recolta.

Cei care isi doresc sa se bucure un an intreg de ceapa, trebuie sa o recolteze inainte sa cada primele ploi din luna august. Gospodarii experimentati ne recomanda sa recoltam ceapa la finalul lunii iulie.