În ultimul timp, din ce în ce mai multe persoane elimină carnea și proteinele de origine animală din meniul zilnic, având convingerea că vegetalele sunt secretul tinereții. Nimic mai greșit, ne spun experții, întrucât lipsa unei anumite vitamine care se găsește cu precădere în carne crește riscul apariției bolii Alzheimer.

„Există o vitamină, vitamina B12, care se găsește și în produsele vegetale, dar trebuie să consumăm cantități industriale pentru a asigura aportul zilnic necesar. Deficitul favorizează apariția demenței de tip Alzheimer și a altor boli neuronale, de aceea nu e bine să excludem anumite grupe de alimente din alimentație, ci să avem o dietă echilibrată. Vitamina B12 se găsește în cantități mari în organe, în ficat”, a precizat prof. dr. Gabriel Prada, Președintele Societății Naționale de Gerontologie și Geriatrie.

Cele mai frecvente 9 simptome ce apar în cazul deficienței de vitamina B12

1. Ești extrem de obosit după-amiaza, chiar dacă ai dormit 8 ore

Oboseala este unul dintre primele simptome ale deficitului de vitamina B12. Acest lucru se datorează faptului că organismul nostru are nevoie de vitamina B12 pentru a produce celulele roșii, responsabile pentru transportul oxigenul în organism. Desigur, oboseala poate fi cauzată de mai mulți factori, nu doar de lipsa vitaminei B12. Cu toate acestea, se numără printre simptomele acestei carențe și nu trebuie ignorată.

2. Vi se pare că sacoșa de cumpărături cântărește o tonă?

Nu aveți suficientă forță? Dacă simți că nu aveți putere nici măcar să cărați o simplă sacoșă cu cumpărături, este posibil să aveți un deficit de vitamina B12.

3. Experimentați senzații ciudate

Uneori, puteți simți o senzație de electricitate în aproape tot corpul. Sau poate simțiți că aveți ace în corp și vă furnică… Acestea pot fi rezultatul unor leziuni ale nervilor, ce apar în lipsa oxigenării corespunzătoare. Este timpul să verificați dacă această vitamină se află printre cele care lipsesc din organismul vostru…

4. Începeți să uitați lucruri de bază

Sau poate v-ați pus, din greșeală, cheile în frigider? Sau poate nu vă mai amintiți numele unui membru apropiat din familie sau al unui prieten bun? Cu siguranță poate fi vorba de un deficit de vitamina B12. Unele persoane se sperie crezând că au Alzheimer sau alte boli neuronale, însă, de îndată ce își fac analize de sânge, constată că este vorba doar de o carență de vitamina B12.

5. Vă simțiți amețiți

Simpla urcare a scărilor vă provoacă amețeli? Ridicatul brusc de la orizontală sau orice altă activitate bruscă vă amețește? Lipsa vitaminei B12 poate fi principalul vinovat pentru aceste simptome.

6. Pielea vă este palidă

Dacă pielea își pierde din nuanța rozalie și acum aveți o piele palidă, lipsa vitaminei B12 poate fi de vină. Celulele roșii devin foarte fragile, se rup și eliberează bilirubină, care conferă pielii aspectul palid.

7. Limba este roșiatică

Mai mult de jumătate dintre cei care au deficit de B12 își pierd papilele de pe limbă, în special de pe vârful limbii. Unele persoane susțin că au și o durere sau senzație de arsură în spatele limbii. Dacă vă pierdeți din papilele gustative, mâncarea începe să nu mai aibă gust – acesta poate fi motivul pentru care multe persoane încep să piardă în greutate.

8. Plângeți din orice

Vă simțiți mai anxioși și deprimați ca niciodată? Lipsa vitaminei B12 vă dă buna dispoziție peste cap și imediat puteți deveni depresivi și anxioși. Vitamina B12 este implicată în eliberarea de substanțe chimice la nivelul creierului, influențând serotonina și dopamina.

9. Ceva nu este în regulă la nivelul ochilor

În cazuri extreme, deficitul de B12 poate cauza leziuni ale nervului optic sau poate afecta vasele de sânge de pe retină. Vederea devine astfel încețoșată și se instalează sensibilitatea la lumină, vederea dublă sau chiar pierderea totală a vederii. Un prim simptom ale afecțiunii ochilor poate fi acea umbră în ochi.