1. Slănină “Mai simplu nu există”

Slănina se taie în bucăți de mărimea unui pumn. Curățați usturoiul, numărul cățeilor de usturoi trebuie să fie egal cu numărul bucăților de slănină. Tăiați cățeii de usturoi felii.

Pregătiți condimentele: hamei-suneli, piper, semințe de mărar.
Se freacă slănina cu sare, pe deasupra vasului cu condimente.
Puneți fiecare bucată de slănină în vas, cu pielea orientată în jos. Condimentați. Nu vă fie frică să exagerați cu sarea.

Apăsați puțin slănina și acoperiți-o cu un capac sau o farfurie. Puneți o greutate deasupra (cum ăr fi un borcan de 3 litri cu apă). Puneți slănina la un loc cald pentru 3-4 zile.

După acest timp slănina este aproape gata. Trebuie să scoateți slănina din vas, să indepărtați excesul de lichid și să înveliți fiecare bucată într-un prosop de hârtie. Se pune la frigider.

2. Sărarea uscată a slăninei

Pentru 1 kg de slănină, sunt necesare 2-3 căpățâne de usturoi, condimente (coriandru, ardei roșu măcinat, chimen, usturoi, busuioc, boia de ardei, frunze de dafin, cimbru) și sare.
Tăiați slănina în bucăți 10×15 cm, faceți tăieturi profunde (până la capăt) cu intervale de 3-5 cm între ele.

Se introduce usturoi în tăieturile făcute, se freacă cu amestecul de condimente, se trece fiecare bucată de slănină prin sare.
Acum puneți vasul loc rece, iar peste 5 zile slănina va fi gata.

3. Sărarea slăninei în saramură

Într-o soluție salină (la o cantitate de 1 pahar de sare – 1 litru de apă) se fierb cojile de ceapă și condimentele. Apoi, reduceți focul, puneți slănina în sărămură, tăiată în bucăți de dimensiunea de 10×15 cm și fierbeți timp de 1,5-2 ore.
Scoatem bucățile, lăsăm puțin să se răcească și le freacă cu amestec de usturoi zdrobit, sare și condimente.

Acoperiți-o și lăsați-o timp de o zi la temperatura camerei, apoi puneți-o în frigider.

4. Slănină fiartă în coji de ceapă

Pentru 2 litri de apă ve-ți avea nevoie de o mână de coji de ceapă și 3 linguri de sare.
Se fierbe saramura, puneți slănina în această saramură (aproximativ 2 kg), fierbeți timp de 15 minute, apoi se ia de la foc și se lasă slănina în saramură timp de 8-12 ore.

După acest timp, scoateți slănina din saramură, frecați-o abundent cu usturoi, piper negru, înfășurați-o în folie alimentară și trimiteți-o la frigider pentru o zi sau două.

5. Piept de porc în coji de ceapă

La 1-1,5 kg de piept sau slănină, veți avea nevoie de o căpățână de usturoi.

Pentru marinadă: 1 litru de apă, 1/2 pahar de sare, o mână de coji de ceapă (de la 5-7 cepe), 3 frunze de dafin, 15 boabe de piper negru.
Puneți toate condimentele împreună cu sarea și cojile de ceapă într-o oală și adăugați apa.

Aduceți la fierbere, puneți pieptul de porc astfel încât să fie acoperit cu marinadă, fierbeți timp de 10 minute. Luați oala de la foc și lăsați pieptul în marinadă timp de 24 de ore.

După ce marinadă s-a răcit, puneți oala în frigider. După 24 de ore scoateți pieptul din marinadă și lăsați-l să stea pe o farfurie timp de 15 minute pentru a se scurge excesul de lichid.
Treceți usturoiul printr-o presă și frecați cu el pieptul din toate părțile. Puneți pieptul în frigider pentru o zi.

6. Slănină picantă cu usturoi

Cumpărați slănină proaspătă. Faceți tăieturi până la piele, adăugați sare și puneți-o într-un vas larg, acoperiți-o, iar pe deasupra puneți o greutate.

O zi mai târziu, puneți toată slănina și sarea într-o oală, turnați apă, adăugați tot felul de mirodenii (care vă plac), frunze de dafin și neapărat adăugați mai multă coajă de ceapă.

Toate acestea sunt fierte timp de o oră. Apoi, lăsați conținutul să se răcească la temperatura camerei. Slănina se scoate din oală și se freacă cu usturoi.
Apoi, se condimentează cu piper roșu măcinat, piper negru, după gust. Se înfășoară în folie de aluminiu (hârtie, sau folie alimentară).

7. Slănină rapidă

Pentru saramură veți avea nevoie de 7 pahare de apă, 1 pahar de sare, o mână de coji de ceapă.
Aduceți toate acestea la fierbere. Apoi, puneți bucățile de slănină în saramură (astfel încât apa să le acopere complet). Se fierbe timp de 10-20 minute.

8. Slănină picantă

Veți avea nevoie de 1 kg de slănină, 400 gr de sare, coji de ceapă, piper roșu, usturoi și alte condimente după gust.
Se prepară o soluție salină (400 grame de sare la 1 litru de apă fiartă). Adăugați o mână de coji de ceapă la soluție.

1 kg de slănină proaspătă se pune în saramură timp de 12 ore.
Slănina trebuie să fie acoperită cu saramură. După 12 ore, puneți-o la foc și aduceți-o la fierbere.

Fierbeți timp de 3 minute (nu mai mult).
Lăsați slănina să se răcească în saramură. Slănina răcită frecați-o cu sare (o cantitate mică), usturoi și piper roșu.

9. Slănină în saramură

Slănina preparată în acest mod nu se învechește, nu se îngălbenește și se păstrează mult timp, menținând un gust excelent.
Pentru a săra 2 kg de slănină, pregătim o soluție salină: la 5 pahare de apă veți avea nevoie de 1 pahar de sare. Se fierbe saramura și se răcește la temperatura camerei.

Între timp, tăiați slănina în bucăți mici (astfel încât să vă fie ușor să o scoateți) și puneți-o într-un borcan de 3 litri, adăugând 3-5 frunze de dafin, piper negru, 5-8 căței de usturoi între straturi.
Umpleți borcanul cu soluția salină, acoperiți-l cu un capac ermetic. Se va păstra o săptămâna la temperatura camerei (va fi gata de utilizare), apoi o vom pune la loc rece.

10. Slănină cu usturoi

Slănina am tăiat-o în bucăți de dimensiunea de 5×10 cm. Se freacă generos cu sare.
Compact, într-un singur strat se așează într-o oală de email. 5-7 căței mari de usturoi se taie felii (nu prea mici).

Repartizați usturoiul, astfel încât slănina să fie uniform prelucrată. Apoi decorați cu piper negru măcinat (1 linguriță la fiecare strat este suficient).
Așezăm al 2-lea strat etc., în funcție de cantitatea de slănină pe care o prelucrăm. Acoperim vasul cu o farfurie care se potrivește (ca și cum ar fi o presiune).
Se lasă la temperatura camerei timp de 2 zile.

11. Slănină cu mărar

Apa este fiartă cu frunze de dafin, piper negru, mărar și sare.

În saramura răcită, se adaugă usturoiul și slănina tăiată în bucăți de 4 cm lățimea și 20-25 lungimea.
Înainte de utilizare, slănina este îndepărtată din saramură, uscată cu un șervețel și introdusă timp de 2-3 ore în frigider.

Prin această metodă de sărare, slănina își păstrează gustul “proaspăt” pe întreaga perioadă de depozitare.

12. Slănină tradițională

Slănina proaspătă se taie în bucăți de 250-350 de grame și se pune într-o oală, în straturi.
Piperul negru boabe este adăugat în fiecare strat de 6-8 bucăți. Fierbeți apă cu frunze de dafin și sare ( sare se pune în asa proporție astfel încât cartoful crud aruncat în această saramură să stea deasupra).
După ce soluția se răcește, se toarnă peste slănină.