Smirna – leac magic pentru bronșită, gripă și alte afecțiuni

Smirna, minunea naturii, crește pe tărâmurile deșertice ale Marii Roșii. Este rășina unui arbore mic, cu spini mari și ramuri ceruite.

Mulți dintre noi știm că se folosește în ritualuri religioase, dar smirna este și un leac naturist recunoscut ca fiind eficient pentru multe afecțiuni.

Se prezintă ca și tămâia, în bobițe de culoare galben închis, având o mireasmă deosebită și puteri vindecătoare. Alături de tămâie și aur,  smirna a fost unul dintre darurile aduse Pruncului Iisus de către cei Trei Magi de la Răsărit.

Ca tratament naturist, se folosește sub formă de tinctură, infuzie sau fumigații.

Atunci când folosiți smirnă intern, trebuie să vă asigurați că pe ambalaj scrie că poate fi administrată și pe cale orală. Cumpărați smirna de la magazinele de produse naturiste sau de la farmacie.

Pentru a face tinctură de smirnă, puneți la dizolvat zece grame de smirnă într-o sută de grame de alcool de 90 de grade, într-un vas de sticlă sau într-un borcan. Închideți sticla ermetic și după șapte zile filtrați  lichidul, apoi transferați-l în sticluțe de culoare închisă. Păstrați tinctura la rece.

Împotriva guturaiului, bronșitei sau gripei luați câte o linguriță de tinctură dizolvată într-o jumătate de pahar de apă, de trei sau patru ori pe zi.

Este un preparat puternic aromat și amar care are puterea de a calma și de a combate durerile precum și stările de rău provocate de gripă.

Smirna stimulează circulația cerebrală, ajutând în activitatea intelectuală și având puternice efecte înviorătoare. În stări de oboseală sau astenie,  de patru-șase ori pe zi luați în jur de 20-30 de  picături de tinctură diluate în puțină apă.

Fumigații cu smirnă – pentru crize de nervi sau dureri de cap

Pentru a obține infuzia de smirnă, punem una sau două bobițe de smirnă într-un pahar de apă clocotită și ținem paharul acoperit timp de o jumătate de oră. Smirna va lăsa o parte din proprietățile sale terapeutice în apă, împreună cu aroma specifică.

Smirna are și calitatea de a normaliza digestia. Luați din infuzia astfel obținută câte două sau trei lingurițe, în caz de balonare și indigestie, cu un sfert de oră înainte de masă și la câteva minute după.

În caz de circulație periferică deficitară, folosiți o infuzie mai puternică, de trei sau patru bobițe și faceți frecții energice la picioare sau mâini.

Fumigațiile ajută în caz de agitație psihică, nas înfundat, dureri puternice de cap, sinuzită, imposibilitate de concentrare și chiar și în pragul unui atac de panică sau crize de nervi.

Încingeți o tavă, pe aragaz sau pe sobă și puneți o bobiță de smirnă să ardă mocnit, fără flacără. Inhalați fumul care se răspândește în încăpere.