Fara a se exagera, bolile cardiovasculare pot fi considerate „ucigasul cu numarul unu” la nivel mondial. Justificarea acestei categorisiri este absolut fireasca daca ne gandim ca exista numeroase boli cardiovasculare (exemplu: cardiopatia ischemica, hipertensiunea arteriala, afectiunile cerebrovasculare, boala arteriala periferica, miocardita, bolile cardiace congenitale etc.) care afecteaza inima si vasele de sange.

ginkgo-xc-un-extract-de-ginkgo-bilobaDesi, numai gandul ca am putea fi afectati de o asemenea boala sperie, exista si vesti bune. Cercetari de specialitate demonstreaza eficienta unor suplimente nutritive in diminuarea riscului de deces survenit în urma bolilor de inimă. Sta la indemana noastra sa le folosim, pentru a ne bucura de o sanatate mai buna. Suplimentele nutritive la care puteti apela in scopul prevenirii unor afectiuni cardiovasculare pot fi gasite sub forma de tablete, capsule, drajeuri, pulbere sau lichida. Se recomanda sa fie consumate suplimentar fata de aportul alimentar obisnuit.

Lipsa vitaminelor si a mineralelor creste riscul aparitiei afectiunilor inimii. Un nivel insuficient de acid folic (vitamina B9), B6 si B12 reprezinta un factor de risc pentru aceste boli, vitaminele amintite anterioe avand rolul de a regla sinteza homocisteinei, unul dintre cei mai toxici radicali liberi.
Ori, carenta vitaminei B9 genereaza cantitati mari de homocisteina, ceea ce poate duce la infarct miocardic, pe langa alte multe afectiuni. Concluzia este ca suplimentarea cu 400 micrograme de vitamina B9 pe zi, 500 micrograme de vitamina B12 pe zi si vitamina B6 va tine mai departe bolile de inima.

De asemenea, pentru buna functionare a miocardului, combinatia dintre calciu si magneziu este ideala. Magneziul este un oligoelement indispensabil organismului, implicat in numeroase reactii metabolice, iar calciul, asemenea magneziul, are un rol determinant in transmiterea impulsurilor nervoase.
Magneziul este un mineral care contribuie la reglarea ritmului cardiac, reducand riscul aritmiilor, si la reducerea tensiunii arteriale. Raportul de calciu si magneziu trebuie sa fie de 2 la 1, pentru o sanatate buna fiind necesara o cantitate de doua ori mai mare de calciu decat cea de magneziu. Fiti insa prudenti, calciul este un mineral important, cu toate acestea, nu avem nevoie de doze mari, care sa depaseasca 1.000-1.200 de miligrame.

Pe de alta parte, s-a dovedit stiintific ca o combinatie de seleniu si coenzima Q10 poate reduce riscul de deces cardiovascular in randul persoanelor trecute de varsta a doua. Alaturi de vitamina C si E, seleniul protejeaza organismul de boli ale inimii, reducand riscul de formare a cheagurilor de sange, al atacului de cord si infarctului. Odata cu inaintarea in varsta, nivelul de coenzimă Q10 din tesutul cardiac scade, ceea ce duce implicit la scaderea resurselor energetice cardiace, motiv pentru care este necesar sa se consume suplimente de coenzimă Q10.

Sigur, exista numeroase alte suplimente nutrive pe care le puteti cosuma pentru a tine departe afectiunile cardiovascule. Important este sa nu neglijati aportul acestora in pastrarea sanatatii!

In afara de suplimente, nu uitati salile de sport ! Clasele de aerobic ajuta foarte mult sistemul cardio-cascular.