Cand porti o conversatie cu cineva trebuie sa depui mult efort pentru a-i distrage atentia de la dispozitivul tehnologic care l-a captat. Poate ca persoana din fata ta si-a indreptat atentia catre ultimele notificari „urgente”. Poate chiar a intrerupt conversatia cu tine pentru a raspunde la un apel, mesaj sau petnru a verifica noutatile de pe retelele de socializare.

Am uitat ce inseamna sa avem o conversatie? Ne plictisim sa-i ascultam pe ceilalti si cautam atentie doar atunci cand avem nevoie de ajutor?

Noile tehnologii au creat o lume in care oamenii sunt hiperconectati tot timpul la un nivel superficial. Multitasking-ul este foarte comun si multi simt ca nu ar trebui sa faca prea multe pauze.

Impartasesc, prin urmare exist

In zilele noastre, o mare parte din interactiunile sociale se fac prin mijloace electronice cum ar fi computere, telefoane si tablete. Conversatiile fata in fata au fost retrogradate, iar unii oameni chiar le vad ca pe o pierdere de timp.

Daca trebuie sa rezolvi o problema de afaceri, trimiti un e-mail. Daca vrei sa-ti ceri iertare, trimiti un sms.

Deoarece confilctul direct sau situatiile emotionale pot genera anxietate, noile tehnologii ofera posibilitatea de a reduce o parte dintre acestea. Tinerii justifica utilizarea noilor forme de comunicare ca o modalitate mai usoara si mai rapida de a-si exprima gandurile.

Ei spun ca dispozitivele mobile le permit sa rescrie ceea ce vor sa spuna, sa corecteze greselile sau sa evite situatiile tensionate pe care nu ar sti sa le rezolve personal.

Problema este ca ecranele nu ne permit sa ne bucuram de una dintre cele mai importante parti ale conversatiei: limbajul non-verbal. Ne lipsesc gesturile, intonatia, privirile si emotiile reale. Acest lucru este destul de ingrijorator, deoarece, potrivit expertilor, 70% din comunicare este non-verbala.

Interactiunea umana a fost inlocuita cu „meme-uri” sau emoticoane. Este chiar dificil pentru oameni sa poarte conversatii profunde pentru perioade lungi de timp.

Lipsa empatiei

Drept urmare, oamenii au dificultati in a-si gestiona emotiile. Daca nu partajezi continut pe internet, parca nu existi. Daca nu pui poze din vacanta pe retelele de socializare, oamenii vor crede ca nu ai fost in nicio vacanta.

In aceste conditii, este greu sa empatizezi cu ceilalti si sa te pui in locul lor pentru a incerca sa le intelegi emotiile si gandurile. Lumea devine superficiala.

Nu avem nevoie de mai multe telefoane, avem nevoie de mai mult spatiu

Micile momente de deconectare ii ajuta pe oameni sa se reconecteze cu propriile ganduri. Aceste momente ofera, de asemenea, spatiu pentru a vorbi si asculta cu adevarat, fara ca telefonaele mobile sa fie prezente.

Oamenii isi construiesc si isi consolideaza relatiile in timpul conversatiilor fata in fata. Doar asa pot vedea bucuria sau suferinta celuilalt cu propriii ochi.