Într-o măsură sau alta, toate legumele din grădină conțin elemente benefice sănătății noastre, dar ardeiul iute este un medicament adevărat, cu care se poate preveni chiar și un atac de cord.
Consumul de ardei iute combate cancerul, stimulează pancreasul și ajută la funcționarea plămânilor.
Ardeiul iute face parte din familia capsicum și are o mulțime de beneficii pentru sănătatea noastră. Se găsește într-o varietate de culori, dimensiuni și forme.
Este util în afecțiunile cardiovasculare
John Christopher, un medic renumit, specialist în plante medicinale, a dovedit științific în peste 30 de ani de cercetare, că ardeiul cayenne este un foarte bun remediu pentru afecțiunile cardiovasculare.
Reducând presiunea sanguină, îngroșând în mod natural sângele, boiaua de ardei cayenne oprește și hemoragiile interne și sângerările externe.
În publicația „Healthy Food Team”, doctorul susține, că în cele trei decenii de meserie, nu a pierdut nici un pacient cu atac de cord, datorită faptului că și-a format un obicei de a-i da suferindului să bea o cană cu ceai de cayenne ( o linguriță la o cană de apă fierbinte ). În câteva minute, pacientul este deja în picioare, fiindcă ceaiul cald de cayenne deschide structura celulelor, mergând direct la inimă prin sistemul arterial, hrănindu-l.
Doctorul explică acest lucru prin faptul că acest ardei are un efect de echilibrare a presiunii sângelui, din cap până în picioare. Ridică presiunea de pe zona hemoragică, permițând astfel sângelui să se coaguleze rapid.
Oricine poate folosi acest remediu atunci când se află în preajma unei persoane care a suferit un atac de cord. În cazul în care persoana respectivă este inconștientă, se pun câteva picături de tintură de ardei iute sub limba acesteia.
Tinctură de ardei iute
Ingrediente necesare: un recipient de sticlă de un litru, 50% alcool ( vodcă ), doi ardei cayenne proaspeți și pudră de ardei cayenne
Mod de preparare:
Un sfert din recipientul de sticlă se umple cu pudra de ardei și se pune suficient alcool pentru a o acoperi. Se amestecă cu blenderul cei doi ardei proaspeți și se adaugă suficient alcool astfel încât amestecul să aibă o textură a de sos. Se pune acest amestec în recipient, se umple recipientul ( care ar trebui să fie acum trei sferturi plin ) cu alcool, până sus și se închide bine. Se agită sticla de mai multe ori în timpul zilei și se lasă la macerat timp de 28 de zile după care se strecoară cu un tifon.
Se păstrează într-o sticlă de culoare închisă și se ține la loc uscat și întunecos.
Cum se utilizează această tinctură?
Doza recomandată este e 5 sau 10 picături, la un pacient care a suferit cu adevărat de un atac de cord. Se adaugă alte cinci sau zece picături în cinci minute. terapia se repetă până când problema pacientului se îmbunătățește.
Potrivit cercetătorului Costel Vânătoru, șeful Laboratotului de Genetică și Ameliorare de la Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare Legumicolă Buzău: „Ardeiul iute conține caroten și licopen, vitamina C, hidrați de carbon, însă cea mai important este capsaicina, adică ceea ce știm noi că ustură, care este o substanță antiinflamatorie și pentru care nu întâmplător este folosit pe scară largă în multe produse farmaceutice, chiar şi pentru prevenirea şi combaterea alcoolismului. Este bine de știut că un ardei iute din același soi, cultivat în seră are un conținut mai scăzut de capsaicină, iar cultivat în câmp are fructul ceva mai mic, dar mai usturat. Deci, chiar dacă vorbim de același soi, este influențat foarte mult de mediul de cultură , fie că vorbim de solar, fie de câmp”.
Vânătoru este unul dintre specialiștii Stațiunii de Cercetare Legumicolă din Buzău, care după aproape douăzeci de ani de studiu, au creat un ardei de 200 de ori mai iute decât cel obișnuit. El precizează că un ardei obișnuit are o concentrație de capsaicină de maximum o mie de unități Scoville, iar cel obținut la Buzău măsoară până la două milioane de unități.
Ardeiul iute este benefic atât pentru tractul intestinal, cât și pentru stomac datorită faptului că stimulează mișcarea peristalică a intestinului, facilitând astfel vindecarea leziunilor stomacale și ulcerelor intestinale. Consumul de ardei iute este asociat cu diminuarea riscului de ulcer gastric, ajutând la prevenirea acestuia prin distrugerea bacteriilor care pot fi ingerate, și stimulând celulele mucoasei stomacului să secrete sucuri de protecție.
Iuțeala ardeilor este determinată de concentrația ridicată de capsaicină, studiată pentru utilizările ei pe scară largă: de la reducerea efectelor durerii, beneficii cardiovasculare până la capacitatea de a preveni apariția cancerului. Capsaicina are un rol esențial și îm deschiderea și drenarea pasajelor nazale congestionate. Nu reduce doar doar intensitatea durerii ci stimulează fluidizarea secrețiilor de mucus din plămâni sau fosele nazale.
Un ceai cu ardei iute are capacitatea de a stimula rapid scurgerea mucoaselor din pasajele nazale, ameliorând astfel nasul înfundat și congestionat.
Ardeiul roșu are un conținut ridicat de betacaroten sau provitamina A.
Două lingurițe de ardei iute pisat furnizează 47% din valoarea zilnică de vitamina A, cu rol important în lupta anti-infecție.