Acest renumit elixir se găsește în toate magazinele naturiste respectabile, însă se poate prepara și acasă, astfel având avantajul că tinctura proaspătă are efect terapeutic mai puternic.

Florile de iasomie conțin ulei eteric, acetat benzilic, acid salicilic, linalcool, alcool benzilic, indol și iasmon – toți acești compuși fac ca tinctura de iasomie să aibă o putere remarcabilă de vindecare.

Beneficii și proprietăți

Celebrul farmacist, Ion Bobaru, recomandă folosirea tincturii pentru afecțiunile aparatului circulator periferic – gută, sindromul picioarelor obosite, boli ale aparatului respirator, însoțite de tuse spastică, boli neurologice, stări de anxietate, afecțiuni alergice la nivelul căilor respiratorii.

Iată modul de folosire, dozajul corect și indicațiile specialiștilor:

„Iasomia normalizează circulația, reduce permeabilitatea și fragilitatea capilarelor și scade riscul apariției unor cheaguri de sânge. Planta este utilă pentru ameliorarea edemelor, bolilor cardiace , dar și pentru subțierea sângelui” – conform specialistului în fitoterapie, Elena Badea.

Cantitatea semnificativă de acid salicilic și flavonoide din compoziția iasomiei fac ca această plantă să aibă efecte benefice asupra sistemului circulator, efect analgezic și calmant general al durerilor.

În afară de toate acestea, iasomia are capacitatea de a stimula transpirația și de a mări secreția acidă a stomacului. Ceaiul de iasomie este foarte util în tratarea sau ameliorarea multor afecțiuni: răceli, febră, migrene, dureri articulare, gastrite hipoacide, cefalee

Datorită faptului că iasomia conține precursori ai salicinei, are și proprietăți antitermice ( scade eficient temperatura ), antiagregante, antivirale și antiinflamatorii.

Tinctură de iasomie – Mod de preparare

Ingrediente: 20 de grame de flori sau frunze de iasomie mărunțite grosier , 100 ml de alcool alimentar sau vodcă de bună calitate.

Iasomia se lasă la macerat în alcool, timp de 8 sau 10 zile, într-un recipient, la loc întunecat. Se agită recipientul de 3 sau 4 ori zilnic.

După aceea, se filtrează printr-un tifon, se lasă la frigider timp de 6 zile pentru o deplină limpezire.

Partea limpede se pune într-un alt flacon, îndepărtând reziduurile de pe fundul vasului.

Tinctura se păstrează în flacoane de sticlă, prevăzute cu dop-pipetă, depozitate într-un loc fără lumină și răcoros.

Termenul de valabilitate este de doi ani de la data preparării, însă, pentru efecte maxime, este bine să se prepare proaspăt în fiecare an, imediat după ce se culege iasomia.

În caz de depuneri  pe perioada păstrării, flaconul se agită înainte de utilizare.

Mod de utilizare și indicații terapeutice

-pentru bolile aparatului circulator periferic – se iau câte 30 de picături din tinctura de iasomie, de trei ori pe zi, adăugate într-o cană cu ceai din frunze de saschiu.

-în cazul cefaleelor, migrenelor și pentru efecte trofice asupra sistemului nervos central – 30 de picături pe zi, adăugate într-o cană cu ceai de tei

-pentru cazuri de gută – 30 de picături pe zi, adăugate într-o cană cu ceai din coajă de salcie

-în cazul afecțiunilor alergice la nivelul căilor respiratorii – 30 de picături, de trei ori pe zi, adăugate într-o cană cu ceai de mușețel, coada șoricelului sau salvie

-pentru a trata anxietatea, în momentele de criză – se iau câte 10 picături diluate în 50 ml de apă sau ceai de tei, de două ori pe zi, timp de două săptămâni

Contraindicații

Tinctura de iasomie este contraindicată femeilor însărcinate sau celor care alăptează.

În unele cazuri izolate, poate cauza reacții alergice, astfel este indicată consultarea unui medic înainte de a începe un tratament cu iasomie.