Luna iulie este unul dintre cele mai bune momente pentru a prepara miraculoasa tinctură din frunze de nuc, care este, probabil, unul dintre cele mai bune remedii naturiste verificate împotriva căderii părului și de regenerare a firelor de păr degradate în urma vopsirii repetate.

Frunzele de nuc se recoltează din luna mai, până în luna august, atunci când au cel mai ridicat conținut de substanțe active benefice. Pentru a evita vătămarea arborilor, nu se recoltează de pe același copac mai mult de 2 sau 3 kg de frunze proaspete.

Pentru a păstra intacte calitățile frunzelor și pentru a putea prepara o tinctură de bună calitate, se recomandă uscarea frunzelor cât mai repede după recoltare, pe cale naturală: în strat subțire și ferite de razele soarelui.

Cele mai bune frunze sunt cele tinere și ferme din capătul ramurilor, deoarece acestea sunt cele mai bogate în compuși activi terapeutici.

Aceste frunze prezintă o serie de proprietăți extrem de benefice și pentru organismul nostru. Prin prepararea lor, sub diverse forme, mai ales sub formă de infuzie sau tinctură, se pot trata boli intestinale, stomacale, hepatice etc.

Frunzele de nuc sunt un panaceu pe care strămoșii noștri îl foloseau de fiecare dată când aveau nevoie, menținându-și astfel calitatea superioară a vieții, până la adânci bătrâneți.

Rețeta tincturii de nuc, împotriva căderii părului

Ingrediente necesare:

30 grame de frunze de nuc, bine uscate, mărunțite ( 2-3 linguri ), 150 ml de alcool sau alt produs distilat și obținut în gospodărie și 100 ml de apă de izvor sau apă minerală plată.

Mod de preparare:

Frunzele de nuc, foarte bine uscate, se freacă între palmele curate, apoi se pun într-un recipient de sticlă, se toarnă peste ele 150 de ml de alcool și apa.

Se lasă la macerat timp de 14 zile, agitând zilnic, de 2-3 ori.

După acest interval, se filtrează prin tifon, se lasă încă 5-6 zile la frigider, apoi se trece, ușor, partea limpede într-un alt recipient. Reziduurile se aruncă.

Tinctura se păstrează în flacoane de plastic sau de sticlă, prevăzute cu dop picurător și are termenul de valabilitate de di ani, de la data preparării.

Proprietăți și utilizare

După fiecare spălare pe cap, se prepară un amestec din 10 sau 12 picături de tinctură și un litru de apă, apoi se călește părul cu ea, se masează bine pielea scalpului. Înainte de folosire, amestecul trebuie bine agitat pentru a dizolva tinctura.

După 8 sau 10 clătiri, efectul va fi vizibil: firele de păr vor fi mult mai ferme, își vor recăpăta sănătatea și vitalitatea și se va putea observa că firele albe de păr vor fi mai închide la culoare.

Aceste efecte benefice asupra firelor de păr se datorează substanțelor active conținute de frunzele de nuc: minerale, uleiuri volatile, tirozină, iuglonă ). Acestea au capacitatea de a regenera părul și de a-l ajuta să devină mai sănătos și mai bogat.

În plus de asta, frunzele mai conțin și vitamina C, care are rolul de a da strălucire părului.

Utilizări interne remarcabile, lăudate de terapeuți:

-boli ale aparatului circulator periferic – varice, hemoroizi, tromboflebite, fragilitate capilară: se iau câte 30 de picături de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai din frunze de ginkgo biloba sau saschiu

-boli ale aparatului digestiv – regurgitații, diaree de natură bacteriană, colici, flatulență, balonări, dispepsii: se iau câte 30 de picături de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de gălbenele

-boli ale aparatului cardiovascular –  hipertensiune, angină pectorală, boală coronariană, infarct miocardic: se iau câte 20 de picături de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai din frunze de de ginkgo biloba sau saschiu

-boli metabolice și endocrine – diabet zaharat sau hipotiroidie: se iau câte 30 de picături de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de salcie

-obezitate – se ia câte o jumătate de linguriță de tinctură înaintea meselor principale