Cimbrul de cultură, Thymus Vulgaris, are acțiune coleretică, colagogă, antitusivă, antiseptică, antipruriginoasă și antifungică. Era folosit frecvent de către medicii greci, apoi și de romani, contra bolilor respiratorii.

Este un puternic antibiotic – acțiunea antibiotică a uleiului volatil de cimbru fiind dovedită și la noi, prin realizarea de aromatograme.

Cimbrul poate fi un real ajutor pentru persoanele care luptă cu pneumonia, astmul sau cu infecții respiratorii recidivante.

Preparatele pe bază de cimbru de cultură, prin efectul puternic antibiotic și bronhodilatator, au capacitatea de a elimina infecțiile bacteriene și de a ușura respirația. Tratamentul cu cimbru poate aduce ameliorări semnificative în caz de pneumonie, astm, tuberculoză și în caz de infecții respiratorii recidivante.

Tratament cu cimbru de cultură

Cura cu cimbru presupune administrarea uleiului volatil de cimbru, diluat în infuzie de cimbru.

Uleiul volatil de cimbru de cultură se obține doar prin procese industriale și se găsește în farmaciile și magazinele naturiste specializate, și se poate folosi pentru uz intern.

Infuzia combinată de cimbru se prepară astfel: se pun trei sau patru linguri de cimbru mărunțit în jumătate de litru de apă și se lasă la macerat pentru opt sau zece ore. După aceea, se filtrează, maceratul rezultat se pune deoparte și planta rămasă se fierbe în încă jumătate de litru de apă, timp de cinci minute. după ce se răcește, se filtrează și se amestecă cele două extracte, obținându-se cam un litru de infuzie combinată de cimbru.

Mod de administrare

Se recomandă administrarea a  câte două-trei picături de ulei volatil de cimbru, de patru ori pe zi, diluat în infuzia de cimbru – o doză de ulei volatil la un sfert de pahar de infuzie ( 50 ml ).

Se recomandă cure de zece-douăzeci de zile.

Precauții și contraindicații

Supradozat, uleiul volatil, dar și cimbrul de cultură, poate da reacții adverse extrem de puternice precum:

  • delir
  • dureri abdominale puternice
  • vărsături
  • convulsii

Este contraindicat în sarcină, alăptare, persoanelor suferinde de hipotensiune, gastrită hiper-acidă, colon iritabil sau ulcer gastric.