Beneficii interne și externe

Arborele de Argan crește doar în Maroc. Fructele arborelui și uleiul produs din semințele acestora sunt utilizate pe scară largă, și are proprietăți medicinale de excepție. Uleiul de argan reglează colesterolul în sânge, crește imunitatea, scade greutatea și are rol anti-inflamator. Uleiul de argan este folosit pentru a reduce riscurile de infarct miocardic și de tulburări cardiovasculare, dar și pentru a reduce riscul de aterosceroză.

Uleiul cosmetic de argan, 100% natural, trebuie să intre repede în piele, fără să o lase unsuroasă. Când rămâne astfel, înseamnă că nu e ulei pur de argan, ci a fost amestecat cu alte uleiuri. Arborele de argan a fost supranumit și „aurul desertului”. Uleiul de argan este utilizat la producerea numeroaselor creme cosmetice, șampoane și geluri de duș sau săpunuri.

Proprietăți curative

Odată obținut, prin presare la rece, manuală, uleiul comestibil se îmbuteliază și se păstrează în sticle de culoare verde. Este o delicatesă, ideal în salate sau direct pe pâine, cu câteva mirodenii presărate. Este foarte utilizat în bucătăria marocană, dar și cea internațională de mare rafinamen. Dincolo de utilizările sale culinare, uleiul are o serie de proprietăți care recomandă consumul său în scop curativ. In primul rând, pentru că reglează colesterolul din sânge, având rol benefic și pentru reglarea tensiunii arteriale.

Este un anti-inflamator puternic, deoarece conține o mulțime de anti-oxidanți, care ajută la regenerarea celulelor. Ajută la scăderea în greutate, favorizând o digestie normală, reducând constipația și inhibând senzația de foame. Crește imunitatea organismului și stimulează funcțiile creierului. Uleiul de argan facilitează digestia prin creșterea concentrației de pepsină în sucul gastric. O altă calitate importantă este faptul că poate fi utilizat ca tratament, dar și ca prevenție pentru diabetul zaharat.

Studiile au descoperit că după administrarea a 2 mg de ulei de argan, timp de 15 zile, s-a observat reducerea glicemiei, în cazul celor care suferă de diabet zaharat de tip 1 sau 2. Există o doză optimă de ulei de argan pentru organism pentru a preveni bolile metabolice. Această doză este de o lingură sau două de ulei de argan zilnic. De asemenea, uleiul de argan consumat zilnic reduce rata de diviziune celulară pentru cancerul de prostată, de sân, colorectal și de pancreas.

Utilizări cosmetice

Dacă uleiul de argan comestibil este indicat la interior, uleiul de argan obținut prin presarea semințelor crude are efecte de netăgăduit pentru menținerea tinereții pielii. Uleiul de argan este folosit pentru calmarea unor afecțiuni ale pielii cum ar fi acneea, psoriazisul, eczemele, pielea uscată etc. De asemenea, poate fi folosit cu succes pentru prevenirea vergeturilor, apărute în sarcină. Datorită combinației rare dintre o mare concentrație de vitamina E, precursori ai vitaminei A și acizi grași nesaturați, acest ulei este recomandat pentru pregătirea pielii înainte de venirea iernii.

Fiind foarte bogat în acizi grași nesaturați, și conținând o cantitate mare de acid linoleic, uleiul de argan este un bun corector al carentelor de acizi grași din piele importanți în întârzierea îmbătrânirii.

El conține o cantitate de tocoferol de trei ori mai mare decât alt ulei. De aici proprietățile antioxidante și acțiunea împotriva radicalilor liberi, fiind eficient în prevenirea apariției ridurilor. Uleiul de argan favorizează refacerea stratului hidrolipidic și a celulelor cutanate, iar tenul își recapătă elasticitatea, finețea și strălucirea.

Pentru aceasta, aplicați uleiul de argan pe toată fața și pe gât. Lăsați să acționeze pentru 15 minute. Stergeți apoi cu ajutorul unei bucăți de vată îmbibată în apă de trandafiri. Acest tratament va lăsa pielea fină și hidratată.

Sursă: doftoria.ro