Contraindicații și efectele negative pentru administrarea internă a uleiului de ricin

Fiind un dar extraordinar al naturii, uleiul de ricin poate face minuni împotriva multor afecțiuni, dar, în același timp, are și câteva contraindicații importante, în special pentru curele cu ulei de ricin cu administrație internă.

Este recomandat să consultați un medic sau un farmacist înainte de a începe un tratament cu acest ulei, pentru a afla dacă sunteți alergic la vreunul dintre compușii acestei plante, care ar putea determina efecte negative în organism.

În general, folosirea uleiul de ricin în situații unde alte metode au dat greș, este, în același timp, și o ideea bună și una rea.

Mulți dintre cei care l-au folosit spun că sunt bucuroși că au făcut-o dar nu ar mai face-o niciodată.

Un medic specialist vă poate contraindica uleiul de ricin pentru un intern dacă ar observa în istoricul dumneavoastră medical afecțiuni precum apendicită sau simptome de apendicită ( greață, vărsături, dureri abdominale ), schimbare bruscă a obiceiurilor intestinale care durează mai mult de două săptămâni, sângerări din rect sau blocaj intestinal.

Cantitate necesară

Este foarte important să nu luați mai mult de 1-2 linguri, aproximativ 30 de ml într-o perioadă de 24 de ore. Beți multă apă, întrucât uleiul de ricin are și efect laxativ și că va deshidrata.

Este toxic?

Sămânța de ricin conține ricină, o enzimă toxică. În timpul procesului de extracție a uleiului, încălzirea denaturează și dezactivează enzima.

Actualmente, cercetători de la mai multe universități încearcă să modifice genetic planta de ricin pentru a preveni sinteza ricinei, făcând în acest fel  mai sigure tratamentele pentru uz intern.

Din ce este compus uleiul de ricin?

Compoziția uleiului de ricin constă, în mare parte, din trigliceride. Compusul major este acidul ricinoleic care este un acid gras mononesaturat și are proprietăți antiinflamatorii.

Ricinul conține, în cantități mai mici, și alți acizi precum acizii oleic și linoleic, cu multiple efecte benefice pentru sănătate.

Termen de valabilitate:

Da, uleiul de ricin are, într-adevăr, termen de valabilitate. Se poate verifica dacă uleiul mai este bun pentru a fi folosit pentru administrare internă sau externă.

Uleiul bun va fi limpede și fără porțiuni tulburi, nu va prezenta nici un fel de miros. Uleiul este alb-gălbui și foarte vâscos ( cel de calitate ). Dacă nu are consistența vâscoasă, probabil nu a fost obținut în mod corect, adică presa de ulei nu a fost chiar performantă.

Atunci când atinge o anumită temperatură, presa de ulei subțiază uleiul de ricin și acesta nu mai are aceleași caracteristici.

De multe ori, uleiul din comerț, deși are etichete frumoase, este mult subțiat și efectele terapeutice vor întârzia să apară, așa că trebuie să fim atenți la consistență.

Ulei de ricin împotriva constipației

Un studiu din 2011, pentru adulți cu vârsta cuprinsă între 45-70 de ani, care sufereau de constipație cronică a constatat că utilizarea uleiului de ricin are rezultate favorabile pe termen lung.

Acest ulei funcționează foarte repede ca și laxativ: se iau pe cale orală 15 ml de ulei de ricin ( doză pentru adulți ) împreună cu un pahar de suc de fructe și în două până la șase ore veți vedea efectele.

Nu este indicat să-l luați înainte de culcare și nici pe termen lung.

Cu toate că oamenii foloseau acest ulei ca laxativ și acum mulți mulți ani, abia recent și-au dat seama oamenii de știință cum funcționează de fapt.

Au descoperit, că acidul ricinoleic, principalul acid gras din acest ulei, se atașează de receptorii celulelor musculare netede, ale pereților intestinali și stimulează mușchii să împingă scaunul.

Nu degeaba este unul dintre cele mai eficiente remedii împotriva constipației.

Are un efect similar și asupra uterului, motiv pentru care este folosit și pentru a induce travaliul.