„Fereste-ma Doamne de prieteni, ca de dusmani am eu grija” este un proverb plin de semnificatii. A avea incredere in cineva inseamna a risca sa fii dezamagit intr-o zi.

Insa, daca nu ai incredere, nu poti sa-ti faci prieteni sau iubiti. Cum se face ca cei mai multi oameni sunt tradati de cei mai apropiati „prieteni”? Cum se explica faptul ca un partener indragostit se poate arunca peste noapte in bratele altcuiva?

Uneori avem atat de multa incredere intr-o persoana incat nu ne putem imagina ca ne-ar putea rani intr-o zi. Un prieten vechi, cu care ne-am petrecut vacantele si caruia i-am impartasit toate secretele noastre s-ar putea sa ne faca rau intr-o zi.

Un sot pe care l-am iubit din toata inima si alaturi de care speram sa ne construim o familie fericita a plecat la altcineva. Cand ne tradeaza o persoana apropiata ni se rupe inima si sufletul.

Tradarea – o durere psihologica

Tradarea este mult mai dureroasa decat o simpla dezamagire. Atunci cand esti convins ca esti important pentru o persoana, iar aceasta te tradeaza, incepi sa iti pierzi increderea si respectul pentru ca acea persoana te completa intr-un fel si era o parte din tine.

Uneori putem chiar sa simtim ca nu meritam sa fim iubiti. Acest gand poate da nastere unei dureri psihologice insuportabile care se instaleaza in timp. Din pacate, tradarile sunt frecvente, mai ales in relatiile de prietenie. Tradarea este un act imporal ce poate modifica o relatie pentru totdeauna.

Cum iti revii dupa o tradare?

Cand cineva te tradeaza, poti suferi saptamani, luni sau chiar ani intregi. Cateva sfaturi ti-ar putea fi de ajutor:

Metideaza pentru a elimina amintirile dureroasa

Meditatia te ajuta sa te concentrezi pe prezent si sa uiti evenimentele din trecut.

Iarta

Nu-ti cere nimeni sa uiti, ci pur si simplu sa ierti persoana care te-a tradat.

Scrie o scrisoare

Descrie-ti experienta dureroasa intr-o scrisoare si asaza pe foaie toate emotiile legate de acea intamplare. Da-ti voie sa simti durere, furie si dezamagire. Apoi arunca scrisoara si elibereza-te de gandurile care-ti fac rau.

Recastiga increderea

Trebuie sa-ti recastigi treptat increderea in oameni si sa realizezi ca majoritatea sunt amabili si draguti.

Preia controlul asupra emotiilor tale

Emotiile ne pot impiedica sa mergem inainte in anumite cazuri. Incearca sa-ti indentifici sentimenele si sa le accepti.

Fa afirmatii pozitive

In fiecare dimineata reciteste o afirmatie pozitiva. Gandurile pozitive ne stimuleaza moralul, ne schimba convingerile si ne lumineaza viata de zi cu zi.