Acest preparat este un leac simplu și ușor de preparat în casă și este util în nenumărate afecțiuni. Există două rețete: una cu vin alb și una cu vin roșu, ambele prezentate mai jos.
Beneficiile cepei
Ceapa are puternice efecte diuretice. Recomandarea fitoterapeutului Ovidiu Bojor este consumul de ceapă în edeme, ascită, ciroză, pericardită, reumatism, azotemie, gută, pietre urinare și retenție de apă.
Totodată, ceapa este benefică și în caz de tuse, catar bronșic, diaree, enterite, răgușeală și colite. Consumul de ceapă poate ajuta la reducerea concentrației de colesterol și trigliceride, contribuind astfel la prevenirea bolilor cardiovasculare.
Scade ușor și tensiunea arterială și împiedică formarea cheagurilor de sânge.
Plantele din familia Allium, precum prazul, ceapa și usturoiul, conțin compuși cu proprietăți anticancerigene iar consumul lor a fost asociat cu un risc mai muc de cancer colorectal și de stomac.
Potrivit unui studiu realizat pe 24 de femei de vârstă medie și postmenopauzală, 100 de ml de suc de ceapă pe zi, timp de 2 luni, a îmbunătățit densitatea minerală osoasă.
Datorită acțiunii antimicrobiene, ceapa are capacitatea de a combate bacterii puternice precum Helicobacter pylori, E. coli, Stafilococul aurie și Pseudomonas aeruginosa, Baccilus cereus, inclusiv cel rezistent la meticilină.
Vin de ceapă – Cu vin alb
- 100 g miere
- 1 L vin alb
- 5 cepe
Cepele se curăță de coajă după care se toacă mărunt și se pun într-un borcan de sticlă, de 1 L. Se toarnp și vinul și se adaugă și mierea de albine. Ca mierea să de dizolve mai ușor, vinul se poate încălzi un pic și se poate amesteca cu mierea înainte.
Borcanul se închide ermetic și se lasă totul la macerat timp de 8 zile. Ulterior, se strecoară lichidul și se transferă în sticle.
Se recomandă administrarea ca un vin medicinal, în doze mici: 50 ml de 3 ori pe zi, cu 30 de minute înainte de mesele principale.
Indicații terapeutice
- Astenie
- Probleme cu circulația sangvină
- Retenție de apă
Vin de ceapă – Cu vin roșu
- 2 cepe
- 500 ml vin roșu
Cepele se curăță de coajă după care se taie în sferturi și se introduc într-un borcan. Se toarnă și vinul, se închide ermetic borcanul și se lasă la macerat timp de 7-8 zile, într-un loc răcoros. Ulterior, se filtrează și vinul obținut se păstrează la frigider, în sticle.
De asemenea, se pot consuma și bucățile de ceapă, de exemplu în salate sau mâncăruri.
Se recomandă 50 ml de 1-2 ori pe zi iar pentru persoanele vârstnice, doar 20 ml.
Indicații terapeutice
La pacienții cu diabet, poate ajuta la reglarea zahărului din sânge. Reduce insomnia, constipația și urinările frecvente din timpul nopții.
Precauții și contraindicații
Din cauza alcoolului, vinurile medicinale nu sunt indicate persoanelor cu boli de ficat, ulcere gastrice sau duodenale sau cu gastrită hiperacidă. A se evita și de către persoanele cu tensiunea arterială crescută.