Visinata de casa este cea mai populară băutură din România, reteta fiind ușor de preparat, iar rezultatul unul savuros, atât pentru femei cât și pentru bărbați. Cum este sezonul vișinelor, vă propunem o rețetă de vișinată cu care veți da gata musafirii.

Desi este simplu de realizat, visinata de casa se prepara in etape si va fi bună de băut după 10 săptămâni.

Ingrediente pentru visinata de casa, portie de 5 litri:

  • 6 kilograme vişine
  • 2,5 kilograme zahăr
  • 1,2 litri alcool dublu rafinat sau vodkă de calitate

Cum se prepară?

Vişinele coapte se curăţă de frunze şi codiţe, se spală şi se lasă la uscat. Se așează în straturi cu zahărul într-o damigeană sau un borcan, ce aveți la îndemână. Ultimul rând va fi neapărat de zahăr. Se acoperă recipientul cu un tifon, pentru ca vișinile să poată respira.

Se lasă compoziția la macerat timp de 10 zile, până când zahărul se topește și lasă sucul de vișine. Nu puneți alcool înainte ca zahărul să se topească de tot pentru că vișinata nu va mai ieși gustoasă.

Când sunt macerate bine, peste vișine se toarnă alcoolul dublu rafinat și se amestecă bine. Recipientul se închide bine ermetic.

Vișinile cu alcool se mai lasă la macerat încă 2 luni (8 săptămâni), dar se poate și mai mult.

Când e gata vișinata, o strecurați și o turnați în sticle sterilizate ( nu de plastic!), pe care le închideți ermetic.

Pentru că are un gust dulce, atât datorită fructelor, cât şi datorită zahărului, medicii nutriţionişti recomandă să bem vişinată cu precauţie, deoarece riscăm să ne îmbătăm foarte repede.