Fiecare om dorește să trăiască mult, și să trăiască bine. Însă acest lucru nu depinde în totalitate de noi, ci de pronia divină. Sănătatea este un dar al lui Dumnezeu, așadar avem datoria de a face tot posibilul pentru a o păzi.
Trupurile noastre, temple ale Duhului Sfânt, trebuie îngrijite cu mare responsabilitate și fără să facem excese. Trebuie să-i dăm corpului cât are nevoie pentru a supraviețui, și nu mai mult. Tot ce este surplus înseamnă plăcere, patimă și desfătare, așa cum tot ce este nefolositor înseamnă viciu. Aceste lucruri ne aduc dezechilibrare și boală.
Regula celor 3 de 8
Ovidiu Bojor, doctor în farmacie, ne oferă câteva secrete ale longevității pe care domnia sa le-a aplicat cu succes în propria existență, ajungând la o venerabilă vârstă.
Este extrem de important să respectăm zilnic regula celor 3 de 8: 8 ore de activitate, 8 ore de odihnă activă și 8 ore de somn.
Odihna activă înseamnă mișcare fizică – plimbări prin natură, sau mentală – muzică, lectură etc. Academicianul consideră că acesta este ciclul ideal pentru organism. Recomandarea lui este să încercăm, pe cât se poate, să respectăm măcar cele 8 ore de somn pe noapte. Cu cât înaintăm în viață, cu atât este mai important acest lucru/
Un alt aspect la fel de important este să nu mergem la culcare imediat după ce mâncăm. Ideal este să lăsăm să treacă măcar 3 ore între ultima masă și somnul de noapte. Totodată, pentru trup este foarte important ca seara, înainte de culcare, să facem o scurtă plimbare în aer liber. Pentru suflet, este important să facem o rugăciune.
Mișcarea este esențială pentru o bună oxigenare a organismului.
Pentru prelungirea vieții este foarte important să evităm poluarea.
Nu putem controla poluarea aerului, însă cel puțin putem controla poluarea pe care ne-o provocăm singuri: prin consumul ridicat de alcool, prin fumat, prin medicamente sintetice, prin dulciuri și băuturi comerciale, prin produse rafinate și aditivate și prin conserve.
Este vital să menținem o relație cât mai strânsă cu natura pentru a ne păstra sănătatea.
Ideal este să mâncăm cât mai natural, să apelăm mai des la ajutorul plantelor și să petrecem cât mai mult timp în natură. Primăvara și vara sunt perioade de mișcare și de activitate maximă. Toamna și iarna sunt anotimpurile ideale pentru meditație, recuperare și odihnă.
„Secretul constă în cumpătare. Chiar dacă uneori muncesc mai mult de opt ore, niciodată nu renunța la cele opt ore de somn. În ceea ce privește alimentația, se spune că suntem ceea ce mâncăm și cum mâncăm”. – O. Bojor
În cadrul unui interviu, profesorul Bojor a dezvăluit secretul stării sale bune de sănătate, la o vârstă atât de înaintată:
„Metaforic vorbind, unii oameni mănâncă cu polonicul, iar alții cu lingura. Repede și pe fugă. Eu, în schimb, mănânc cu „lingurița”, adică mestec fiecare îmbucătură de cel puțin 20 de ori. Și știți de ce? Pentru că digestia începe în cavitatea bucală, sub acțiunea enzimelor, și prin urmare, stomacul nu trebuie să mai muncească până la epuizare. Așa se explică faptul că am o stare bună de sănătate bună la 87 de ani. Nu am probleme de tranzit intestinal și, în plus, îmi sunt protejați ficatul și rinichii. Recomand cinci mese ușoare pe zi, în jurul orelor 9, 12, 16, 18, 21”.
Deși viața noastră se va încheia la un moment dat, trebuie să fim conștienți că sufletul va dăinui pentru totdeauna. Trebuie să credem cu tărie în veșnicia sufletului ca să ne păzim și sănătatea psihică și să lucrăm la fel de mult și pentru sănătatea spirituală.
Mulțumirea adusă lui Dumnezeu, rugăciunea, iubirea pe care o dăruim, curățarea sufletului de păcate și de patimi prin spovedanie, înnoirea și totodată întărirea spirituală prin împărtășirea cu Sfintele Taine și participarea la slujbele Bisericii sunt toate medicamente pentru sufletul nostru.